Поділитись:

В Україні ріст інфляції вищий від прогнозованого

Понеділок, 04 вересня 2017, 13:36
В Україні ріст інфляції вищий від прогнозованого

У Національному банку України (НБУ) заявили, що зростання інфляції в країні вище від прогнозованого.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

"Інфляція йде вище прогнозної траєкторії в цьому році. Цей ефект почався ближче до літа. Але зростання інфляції сконцентроване в чотирьох товарних групах. На них припадає близько 40 % всього зростання індексу споживчих цін. Якщо ж дивитися на структуру кошика, то частка цих чотирьох груп в ній становить менше 20 %", – зазначив він.

Він повідомив, що, по-перше, в липні ціни на овочі зросли більш ніж на 40 %, у зв'язку з несприятливими погодними умовами.

Друга група – підакцизні товари, зокрема тютюнові вироби. Ціни на них зросли на 43 % в липні в річному вираженні. Причини дві: зміна системи дистрибуції на ринку і збільшення ставок акцизів. Зростання 43 % приблизно половина припала на підвищення акцизу, а половина – на зміну структури ринку.

Ще дві групи товарів, подорожчання яких призвело до прискорення інфляції, – м'ясомолочні продукти. Зростання цін на них передусім пояснюється тим, що Україна почала активніше завойовувати світові ринки, і в той же час в короткостроковому періоді зріс внутрішній попит. Це впливає на внутрішню пропозицію, – пояснив Сологуб.

Надрукувати
мітки:
коментарів