Поділитись:

"Волиньгаз" нав'язує один лічильник на два будинки

Четвер, 14 вересня 2017, 20:30

Будинки розміщені поруч, однак мають різні юридичні статуси ><span class=Будинки розміщені поруч, однак мають різні юридичні статуси

Мешканцям будинків 5 та 7 на Київському майдані в Луцьку газовики хочуть встановити один лічильник для обліку газу на два будинки. Утім, жильці з таким рішенням категорично не згідні. Будинки, попри те, що розміщені поруч, мають різні юридичні статуси. Один обслуговується ОСББ, інший – поки що ні, співпрацює із жеком. Як у такому випадку мешканці різних будинків знаходитимуть точки порозуміння, маючи один прилад обліку, важко прогнозувати. Окрім цього, будинки мають різну кількість мешканців: на 64 та 96 квартири. А рахунок за спожитий газ буде один. Тож щойно жильці почули інформацію про спільний лічильник, почали оббивати пороги "Волиньгазу", аби зрозуміти, чому не можна отримати окремі засоби обліку. Однак, попри численні звернення та листи до уповноважених органів та організацій, чіткої відповіді, чому ж немає можливості поставити побудинкові прилади обліку, так і не вдається знайти. Навіть у відповідях на депутатське звернення чи прохання прокоментувати ситуацію "Конкуренту" конкретики добитися не вдається.

***

У грудні минулого року щойно мешканці побачили повідомлення про встановлення лічильника, вони провели збори із запрошенням газовиків.

"Ми проти одного лічильника на два будинки. Адже ми дві різні юридичні організації. Лист ми завезли до "Волиньгазу" і вказали, що не відмовляємося від лічильника, але просимо встановити один на наш будинок і окремий на Київський майдан, 7. Бо вони теж мають таке бажання", - розповідає голова ОСББ "Київський майдан, 5" Наталія Прищук.

Лічильник, кажуть, мешканці, можна було би встановити над аркою><span class=Лічильник, кажуть, мешканці, можна було би встановити над аркою

Встановлення приладу обліку їм відтермінували спочатку до кінця січня, а потім до травня. Утім, і надалі була мова від газовиків, аби встановити лише один лічильник. При цьому мешканцям не пояснили, чому так стається: чи бракує коштів, чи технічні умови не дозволяють поставити окремі засоби обліку. Можливо, якби мешканцям зрозуміло пояснили, проблема не набула би такого розголосу.

По тому були зустрічі із представниками "Волиньгазу", листи до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), міської ради та, схоже, зусилля не увінчалися успіхом. Тоді мешканці вирішили звернутися до депутата від свого округу Андрія Покровського. Утім у відповідях поступу до розв'язання проблеми мешканці не бачать.

Керуючий Луцьким відділенням ПАТ "Волиньгаз" Руслан Сахарчук "Конкуренту" прокоментував ситуацію так: "Мешканці хочуть окремо і, на скільки я знаю, мешканці писали на НКРЕКП. Але НКРКП по-іншому не подумало, як думають мешканці. Тобто НКРЕКП затвердило програму, відповідно до якої на ці два будинки має бути один лічильник. Якщо НКРЕП затвердило так програму, то "Волиньгаз" не в праві змінити".

Тобто у відповіді НКРЕКП зазначає, що програму розробляв "Волиньгаз", а газовики передають відповідальність комісії, яка затверджувала план. Хто ж питав думку мешканців?

Пізніше Руслан Сахарчук уже пояснював, що причини такого рішення проектантів можуть бути і економічні. Однак детально пояснити ситуацію не зміг.

"Туди виїжджали проектанти, робили обстеження. Сказати мені важко... Якщо проектанти ("Волиньгазу", – "Конкурент") зробили заключення, що саме так зробити, а не по-іншому, то там економічно доцільно виходить так", – зазначив Сахарчук. Він пояснив, що часом, коли потрібно встановити другий лічильник, то потрібно змінювати газопровід сусіднього будинка, враховуючи специфіку газифікації.

"У жодній із відповідей нам не пояснили, чому не можна розділити будинки. У відповіді надають перелік інструкцій із кодексу про газорозподільні системи та закону про комерційний облік газу. Сергій Галянт (головний інженер ПАТ "Волиньгаз", - "Конкурент") радив написати до НКРЕКП. Та сама відповідь – перелік інструкцій. Ніхто не відповів зрозуміло. Ми просили надати технічну документацію, аби ми зробили технічну експертизу, якщо проблема у технічній складовій. Якщо є економічна складова, то теж хотіли би мати відповідь. Адже третій та перший будинки від загальнобудинкових лічильників відмовилися. А витрати на це були закладені", - обурюється мешканка будинку №7 Олена Скаршевська.

Сусідні будинки відмовилися від побудинкових приладів обліку та перейшли на індивідуальні лічильники ><span class=Сусідні будинки відмовилися від побудинкових приладів обліку та перейшли на індивідуальні лічильники

Наближається 1 січня 2018 року. Це останній термін, коли газорозподільча компанія зобов'язана встановити за власний рахунок лічильники. Якщо цього не станеться, то будуть підстави припинити подачу газу.

У своїй відповіді мешканцям в НКРЕКП пишуть, що встановлення приладів обліку відбувається на основі розробленого та поданого плану розвитку газорозподільної системи ПАТ "Волиньгаз" на 2016-2025 роки.

Відповідно до нього, "передбачено, з урахуванням технічних та економічних чинників, встановлення єдиного будинкового вузла обліку природного газу за адресами м. Луцьк, Київський майдан, 5 та 7". Тобто план саме такого встановлення лічильників розробляв "Волиньгаз", а затверджувала його комісія.

Завідувач сектору НКРЕКП у Волинській області Андрій Козачук пояснив, що закон не забороняє об'єднання будинків для встановлення одного лічильника. Процедурно процес наступним чином: спеціалісти "Волиньгазу" мали би провести технічне обстеження і, за результатами, надіслати пропозиції до комісії, яка вже затверджує план.

"Якщо ці два будинки об'єднали таким чином, то, відповідно, технічні спеціалісти визначили, що таким чином там можна облаштувати цей облік", – зазначив Козачук.

Попри невирішену ситуацію, мешканцям уже збільшили граничні норми об'ємів споживання газу. Це, відповідно до відповіді НКРЕКП, може відбуватися у тому випадку, коли споживач, який не забезпечений лічильником газу, відмовився від його встановлення. Така відмова повинна бути підкріплена актом про порушення. І, як стверджує Руслан Сахарчук, такий акт про відмову є. Втім представники 5 та 7 будинків акти не бачили та не підписували.

Магазини на перших поверхах без проблем отримали індивідуальні лічильники ><span class=Магазини на перших поверхах без проблем отримали індивідуальні лічильники

Подібні ситуації, коли на кілька будинків хочуть встановити єдиний лічильник, не новина для українських реалій. Наприклад, подібна проблема була у Рівному. Тоді мешканцям пояснювали, що таке розміщення приладів обліку зумовлене суто технічними нюансами, особливістю проходження транзитних газопроводів. У Кременчуці питання дійшло аж до розгляду питання на сесії.

Опалювальний сезон на носі, а думку мешканців й досі не хочуть почути чи хоча б зрозуміло та чітко пояснити, чому їхнє право на побудинковий лічильник вирішили реалізувати у такий спосіб.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 жовтня 2023
11 жовтня 2023
19 вересня 2023
15 травня 2023
17 березня 2023
23 вересня 2022
16:05
22 червня 2022
03 червня 2022
18:46
25 травня 2022
20 квітня 2022