Поділитись:

Навіщо об'єднуватися Луцьку і прилеглим селам: думка експертів

Неділя, 10 вересня 2017, 21:00

Після тривалих розмов і планів Луцьк запропонував трьом прилеглим селам об'єднатися. Зокрема місто має плани щодо Прилуцька, Гіркої Полонки та Підгайців. Поки на приєднання до міста погодилася лише Прилуцька сільська рада, а Підгайцівська навідріз відмовилася. Проте все це ще потрібно офіційно затвердити.

Які перспективи відкриються Луцьку та приєднаним до нього селам, чому процес триває так довго і навіщо взагалі, "Конкурент" запитав у експертів.

Оксана Урбан, експерт із децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування:

"Луцьк ініціював процес об'єднання Гіркополонківської сільською радою, Прилуцькою сільською радою та Підгайцівською сільською радою. Відбулися громадські слухання у Гіркополонківській сільраді, в результаті яких громада відмовилася об'єднуватися. У Прилуцькому на громадських слуханнях дали згоду, у Підгайцях ще громадських слухань не було. Для соціально-економічного розвитку Луцька потрібне збільшення території, тому входження сільських рад до об'єднаної територіальної громади міста Луцька важливе. При цьому села залишаться у статусі сіл, вони не втратять цін і тарифів, які в них є. Подібний приклад – Устилузька міська об'єднана територіальна громада, де є місто Устилуг і села, які гарно співпрацюють і спільно користуються благами. Тобто землю ніхто не забиратиме землю і не змінюватиме тарифи. До того ж у разі об'єднання пишуть план першочергових заходів на найближчий час: які об'єкти будуть ремонтувати, які вноситимуть зміни тощо. Коли критики говорять про те, що тільки Луцьк буде розвиватися, насправді в об'єднаних громадах працюють представники різних одиниць, то вони зацікавлені в тому, щоби розвивати всі території. У Прилуцьку слабко розвинена інфраструктура, це пов'язано з тим, що вони входять до складу Ківерцівського району, хоч територіально й межують з Луцьком. Це склалося внаслідок недолугого радянського територіально-адміністративного устрою, який був спрямований на те, щоби погіршити зв'язки між містянами і зменшити рівень їхньої самостійності. Унаслідок об'єднання Прилуцьке покращить своє соціально-економічне становище".

Валентин Малиновський, експерт із правових питань Асоціації міст України проекту "Пульс":

"Луцьк має найменшу територію серед усіх обласних центрів Західної України. У своїх межах він не може бути привабливий для інвестицій. У Луцька нема території для інвестора, яких захоче прийти і побувати завод. Ба більше, у Луцька вже немає території для будівництва житлових масивів тощо. Тому для того, щоб Луцьк розвивався, йому потрібно розширяти свої території. Якщо ж села об'єднаються з Луцьком, то вони фактично стануть Луцьком, всі інфраструктура міста стане доступною сільським жителям. Школи, лікарні, дитячі садочки, поліклініки – усім цим сільські жителі зможуть повноправно користуватися. При бюджеті Луцька, який є досить великим, у селах можна буде вирішити питання, які не вирішувалися десятиліттями. Також у селах будуть відкриті філії ЦНАПу, де люди зможуть отримувати на високому рівні всі послуги, які отримують лучани. З'явиться можливість запустити додатковий транспорт. Об'єднання з великим місто – це великі можливості для покращення життя людей.

Сільські жителі дуже налякані всякими байками, тому й не хочуть об'єднуватися, мовляв, Луцьк почне відбирати в сіл землі, будувати багатоквартирні будинки, село не матиме достатнього представництва в міськраді тощо.

Наразі в нас дуже хороша перспектива об'єднання з Прилуцьким. У Підгайцівській сільській раді ситуація поки непевна. Але якщо глянути на карту об'єднаних громад, то Підгайцівська сільська рада залишається сама, бо свого часу відмовилася від об'єднання з Липинською сільрадою. Фактично вона перебуває між Луцьком, Боратинською і Липинською сільськими радами. І хоч Підгайцівська сільрада дуже заможна, адже на її території є великі заводи, у неї з часом буде два варіанти розвитку. Або вона приєднується до Липинської, або до Боратинської, або до Луцька. Наразі більшість депутатів і населення мають негативне ставлення до об'єднання з Луцьком, але це було б для них найкращим виходом".

Олександр Озінович, директор департаменту економіки Луцької міської ради:


"Села виграють однозначно, адже вони зможуть користуватися інфраструктурою Луцька: це і освіта, і медицина тощо. Для Луцька об'єднання збільшать територію. Економічно це теж вигідно, адже увійдуть великі підприємства, також з'являться додаткові джерела фінансування, можливість отримувати додаткові субвенції.

Наразі процедура об'єднання пройшла половину дороги. Зараз ми очікуємо офіційно затвердженої згоди Прилуцької сільської ради. Якщо це станеться, то буде створена робоча група, яка клопотатиме у Волинській ОДА та Волинській обласній раді про зарахування об'єднаної території до перспективного плану ОТГ. Після чого напрацювання надішлють до Києва, потім погоджує Кабмін і тоді ЦВК призначає вибори. Зараз у Верховній Раді зареєстрований законопоект № 6266 про добровільне об'єднання громад. У разі його ухвалення, якщо Прилуцьке дасть згоду на об'єднання, то там просто проведуть довибори. У Луцькраді на 99 відсотків переконані, що об'єднання таки станеться, адже на громадських слуханнях 53 жителі проголосували за, 12 утрималися і жоден не проголосував проти".

Надрукувати
мітки:
коментарів