Поділитись:

Три місяці безвізу: яким є реальний ефект (інфографіка)

П'ятниця, 15 вересня 2017, 17:47

За три місяці безвізу 4,8 млн українців здійснили поїздки в країни ЄС. Багато політиків і чиновників стверджують, що безвізом скористалися 1,4 млн наших співгромадян, які перетнули кордон з біометричним паспортом. Але це не зовсім так. По-перше, у частини цих українців біометричний паспорт був уже до введення безвізу, а по-друге, більшість з них відправлялися в заплановану поїздку, яку б зробили не залежно від необхідності отримувати візу.

Про це пише голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Верховної Ради Анна Романова для видання "Новое время".

Той факт, що країни ЄС за три місяці безвізу відвідали в основному ті українці, які й без того планували поїздку, свідчить про низьку кількість відмов на кордоні. За три місяці відмову на в'їзд в ЄС отримав тільки 61 українець, а це всього 0,0044 % від всіх виїздів в ЄС з біометричними паспортами.

Для того, щоб оцінити реальний ефект від безвізу, потрібно дивитися на питому вагу кількості виїздів в Європу в загальній кількості міжнародних виїздів українців за два аналогічних періоди 2016 і 2017 року.

Так, з 11 червня по 11 вересня 2016 року в країни ЄС виїхало 4,3 млн українців, що становить 56 % всіх виїздів закордон. Якщо ж візьмемо аналогічний – вже безвізовий – період 2017 року, то кількість тих, хто виїхав в ЄС в загальній масі виїздів в усі країни світу... зменшилася, склавши 55 %. І тут ми натрапляємо на дуже несподіваний висновок: реальний ефект від безвізового режиму поки не помітний.

У чому ж причина такого слабкого ефекту? По-перше, низькі доходи українців. За даними дослідження КМІС, перед початком відпускного сезону тільки 3 % українців планували поїхати відпочивати за кордон, з них в країни ЄС – менше 2 %. А майже 60 % наших співгромадян взагалі не мали можливості куди-небудь поїхати відпочивати, навіть в межах України.

По-друге, відбувся колапс на поліграфкомбінаті "Україна", який не впорався з ажіотажем замовлень на виготовлення біометричних паспортів – при замовленні майже в 1,5 млн паспортів в період безвізу надрукували близько 1 млн.

До речі, за три місяці дії безвізу 68 % українців, що відвідали територію ЄС, а це 2,8 млн осіб, здійснили виїзд саме в Польщу. Хоча з огляду на те, що більше 60 % громадян виїжджали саме автомобільним або автобусним транспортом, очевидно, що Польща виступає так званим "перевалочним пунктом" і не є кінцевим пунктом призначення. Це припущення підтверджує той факт, що Чехію, яка теж є привабливою країною як для туристів, так і трудових мігрантів, відвідало за цей період всього 22 тис. українців. Це майже в 130 разів менше, ніж офіційно виїхало до Польщі.

Тобто, перші три місяці безвізу пройшли без особливого реального збільшення виїзних потоків українців до країн ЄС. Але в цілом динаміку потрібно дивитися за підсумками як мінімум року дії безвізу. І прогнози Анни Романової такі: коли українці, які хотіли нелегально працевлаштуватися під виглядом "туристів", отримають довгоочікувані біометричні паспорти (а це виявилося нелегко), нас чекає чергова хвиля трудової міграції.

Нагадаємо: безвізовий режим застосовується тільки для поїздок з туристичною метою. Але тут черговий парадокс: такі туристично привабливі країни як Італія, Франція, Іспанія, Греція, Хорватія за період безвізу, в сезон відпусток, офіційно відвідало всього 3,9 % тих, хто виїхав. Висновки напрошуються самі...

І, перш за все, зі слів експерта, це буде відтік найбільш працездатного населення, дефіцитних робітничих кадрів і талановитої молоді. За найсвіжішими даними дослідження Центру Разумкова, кожен четвертий українець хотів би емігрувати в країни ЄС.

Ці процеси ще більше погіршують демографічну кризу в Україні і призводять до негативної диспропорції населення. Основні трудові мігранти – молоді люди 25-35 років. У країні залишаються пенсіонери та безробітні, які самі потребують виплат з бюджету. Все це призводить до дефіциту Пенсійного фонду і зниження інвестиційної привабливості України.

Тільки за 2016 рік Польща видала українцям 1,2 млн дозволів на тимчасове працевлаштування. Користь від того, що нібито українець, працюючи закордоном, буде відправляти гроші на батьківщину – сумнівна. Так як більшість молодих людей, які виїжджають, – ще не обзавелися власною сім'єю і дітьми, тому планують будь-якими шляхами залишитися в Євросоюзі і створити сім'ю вже там.

На думку Анни Романової, нівелювати дефіцит кваліфікованих кадрів з країни можна тільки створенням сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні. Адже, коли витратна частина підприємця буде зменшена за рахунок скорочення податків і хабарів чиновникам, він зможе запропонувати конкурентну, в порівнянні з тією ж Польщею, зарплату своїм співробітникам. Ось тоді припиниться масовий відтік людського капіталу.

Надрукувати
мітки:
коментарів