Поділитись:

Про історію і міфи

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 16 вересня 2017, 07:40
Про історію і міфи

Саме зараз, коли ви читаєте ці рядки, твориться історія. Хтось придумав якусь мегаважливу програмку для смартфонів, хтось поставив крапку в геніальному романі, хтось винайшов ліки, хтось записав хітову пісню, а хтось повернув Україні частинку землі на Сході.

Я чітко пам'ятаю дві знакові історичні події в Україні – дві революції: Помаранчеву й Майдан. На відміну від останньої, перша була романтичною. Пам'ятаю, як усі масово чіпляли помаранчеві стрічки, хвилювалися за здоров'я отруєного Ющенка і перед екранами телевізорів разом із дикторами новин рахували голоси другого туру президентських виборів. Градус сподівань і віри в те, що "бандити сидітимуть у тюрмах", відчувався в повітрі. І навіть ми, школярі, жили в якомусь піднесенні. А потім в Інтернеті почали з'являтися різні смішні відео, монтували навіть цілі комедійні серіали на фоні тих помаранчевих подій, записували пісні ("Разом нас багато" на Євробаченні) було багато банальних комп'ютерних ігор. Пам'ятаєте?

Згодом Помаранчева революція значилася і в підручниках з новітньої історії. І так було дивно вчити те, свідком чого ти був. То були цілі хвалебні розділи про силу народу, яка вкотре змусила змінити хід подій і зробити Україну кращою. А з часом почали з'являтися інші факти, розчарування, зневіра. І вже не здавалося все таким романтичним, і кудись зникла та сила народу.

Тоді, коли Помаранчева революція могла пройти повз, Євромайдан торкнувся кожного. По-своєму, але залишив слід. Відрізали Крим, тривають військових дії на Сході України. Усі ці події матимуть чорну сторінку в історії. Гинуть люди, їхніми іменами називають вулиці, парки, створюють музеї, пам'ятні дошки, пишуть книжки, організовують інформаційні лінійки в школах. З плином часу учні так само вчитимуть це окремою темою, виводитимуть в контурних картах межі захоплених/визволених земель і шукатимуть правильні варіанти у тестах на ЗНО.

Тут важливо, аби ті факти за декілька років не спотворили і не перетягували кожен на свій бік, як-то події Волинської трагедії. Щоб воєнні події АТО не обросли міфами, як Друга світова війна, добровольців не спіткала доля упівців, щоби не було невизначеності і брехні.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
10:36
16 квітня 2024
15 квітня 2024
14 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
08 квітня 2024