Поділитись:

Волинь у ТОП-3 за кількістю порушень прав журналістів (фото)

П'ятниця, 15 вересня 2017, 21:08

У стінах ГУНП у Волинські області сьогодні, 15 вересня, відбулася зустріч журналістів із керівниками волинської поліції та представником ГО "Інститут масової інформації". Темою зустрічі стали факти розслідування правопорушень, які пов'язані із професійною журналістською діяльністю.

У заході взяли участь начальник ГУНП у Волинській області Петро Шпига, т.в.о заступника начальника ГУНП у Волинській області – начальник слідчого управління Максим Новицький та регіональний представник ГО "Інститут масової інформації" Мая Голуб.

У зв'язку з тим, що захід відбувався в День пам'яті українських журналістів, присутні на початку хвилиною мовчання вшанували працівників, які загинули при виконанні своїх професійних обов'язків.

Першим слово взяв начальник волинської поліції.

Начальник ГУНП у Волинській області Петро Шпига><span class=Начальник ГУНП у Волинській області Петро Шпига

"Хочемо повідомити, що за 8 місяців цього року "Інститут масової інформації" зафіксував по Україні 183 випадки порушень свободи слова", - повідомив Петро Шпига.

Також додав, що з початку цього року слідчі ГУНП у Волинській області розпочали 5 кримінальних проваджень вчинених стосовно працівників ЗМІ, які він тримає на своєму особистому контролі.

Регіональний представник ГО «Інститут масової інформації» Майя Голуб><span class=Регіональний представник ГО «Інститут масової інформації» Майя Голуб

Своєю чергою представник "ІМІ" Майя Голуб зауважила, що збільшилася кількість випадків порушення прав журналістів. Зокрема Волинь входить у трійку областей, де найчастіше порушують права працівників ЗМІ в Україні.

"Раніше не було так багато погроз журналістам, як зараз. В мене знайомі з Києва інколи питають: "Що в вас робиться на Волині, то погрози, то погрожують побити?". Так не має бути", - повідомила Мая Голуб.

Також вона нагадала випадки, де порушувалися права головного редактора видання "Волинь 24" Юрія Ричука, журналістки Аріни Крапки та Оксани Петрук. А ще додала, що журналістці Людмилі Яворській та Мар'яні Метельській цьогоріч намагалися "зламати" пошту.

Гловний редактор видання Гловний редактор видання "Волинь 24" Юрій Ричук

Начальник слідчого управління Максим Новицький висловив свою думку стосовно того, що Волинь ввійшла в трійку лідерів за порушеннями прав медійників. Це він пояснив гострою і складною політичною ситуацією в області.

Т.в.о заступника начальника ГУНП у Волинській області – начальник слідчого управління
Максим Новицький><span class=Т.в.о заступника начальника ГУНП у Волинській області – начальник слідчого управління Максим Новицький

Серед рекомендацій, які можуть згодом допомогти слідству, Новицький назвав засоби виокремлення працівників ЗМІ серед інших людей.

"Мають бути жилети, або значки, що це преса, або ще якимось чином ідентифікування", - пояснив тимчасовий заступник начальника.

Також він додав, що із тих 5 справ, які стосуються волинських журналістів, 3 справи – саме через перешкоджання діяльності, а 2 – надання тілесних ушкоджень.

Бесіда журналістів із представниками поліції тривала близько півтори години. За цей час медійники отримали відповіді на запитання, які їх найбільше цікавили.

У поліції пообіцяли здійснювати такі зустрічі надалі.

Надрукувати
мітки:
коментарів