Поділитись:

Хто з аграріїв отримає державну підтримку в 2018 році

Понеділок, 18 вересня 2017, 15:33

В наступному році на підтримку аграрного сектору України держава планує виділити 7,3 млрд грн порівняно з 6,3 млрд грн у поточному році. Така сума, зі слів Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, передбачена у держбюджеті на наступний рік.

Збільшення фінансової підтримки на 1 млрд грн пов'язано із запуском нової програми підтримки малих фермерських господарств. При цьому 2 млрд грн дотацій в 2018 році буде спрямовано на підтримку рослинництва, 1 млрд грн виділять на програму 20 % компенсації аграріям вартості вітчизняної сільгосптехніки. Також 2,3 млрд грн передбачено на нову програму державної підтримки розвитку тваринництва в Україні.

Зі слів керівника Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрія Забловського, сьогоднішній механізм розподілу державної підтримки в Україні далекий від оптимальної моделі. Досвід цього року показав, що зі значними збоями працює програма компенсації аграріям вартості придбання української сільгосптехніки, чимало було питань до механізму розподілу дотацій у першому півріччі цього року тощо.

Передбачається, що наступного року розподіл додаткового 1 млрд державної допомоги на розвиток малого фермерства будуть контролювати асоціації фермерів. Це буде серйозний тест на зрілість та інституційну спроможність галузевих асоціацій забезпечити прозорий та некорумпований процес розподілу дотацій для аграріїв.

Після скасування спецрежиму по ПДВ для аграріїв питання необхідного обсягу державної підтримки неодноразово обговорювалося різними експертами. Порівняно з ЄС, де державна допомога аграрному сектору складає майже 50 % усього європейського бюджету, рівень підтримки в Україні залишається на досить низькому рівні.

За таких обставин, вважає експерт, навіть 15-20 млрд грн, які є більш релевантними для вітчизняного аграрного сектору з огляду на поточні інвестиційні потреби, очевидно, недостатньо для того, щоб він міг скласти конкуренцію ЄС, США, Канаді, Бразилії на світових ринках.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів