Поділитись:

До України дедалі частіше їдуть російські туристи

Середа, 20 вересня 2017, 19:35

Безвізовий режим відкрив Європу для сотень тисяч українців, а й самі європейці (і інші зарубіжні гості) давно облюбували Україну.

Сайт "Сегодня" розбирався, як 2017 року змінився в'їзний туризм в країні, які іноземці найчастіше відвідують нашу країну, і як вважають за краще відпочивати самі українці.

Скільки туристів їде до України

Туризм в Україні продовжує активно розвиватися, а потік іноземних гостей збільшується з кожним роком. Так, за даними адміністрації Держприкордонслужби, за перше півріччя 2017 року до України в'їхало 6,3 млн туристів, тоді як за аналогічний період минулого року їх було всього 5,8 млн.

Проте, гостей з безпосередньою метою "туризм" стало менше в 3,4 разу в порівняно з минулим роком. Зараз головною мотивацією стали "приватні подорожі" – як і в 2016 року, вони займають найбільший відсоток від загальної кількості – 94,1%.

А ось кількість службових поїздок до України впала майже на 44%. Якщо за перше півріччя 2016 службових цілях до країни приїжджало близько 20 тис. іноземців, то зараз їх трохи більше 11 тис.

Звідки приїжджають до України

Україна користується великою популярністю серед молдавських і білоруських громадян. Так, цього року до нас приїхало більше 2 млн гостей з Молдови і більше 1 млн з Білорусі.

Також порівняно з минулим роком зросла кількість російських туристів – з 596 тис. до 620 тис. Більше ніж на 30% стало гостей з Ізраїлю і Туреччини. Зараз їх 115 і 100 тис. відповідно.

До слова, в Україні стало більше туристів з Бельгії і Швейцарії, а от жителів Італії та Великої Британії – менше.

Куди їдуть в Україні

Традиційно одним з найпопулярніших міст для іноземців залишається Київ. Наприклад, 2016 року до столиці приїхало 1,2 млн туристів – про це заявив мер міста Віталій Кличко на минулорічній туристичній виставці.

"Нам приємно спостерігати, що наша столиця зберігає позитивну динаміку туристичних потоків. Так, 2016 року місто відвідало понад 1 млн. 200 тис. іноземних туристів і, за експертними оцінками, 2 млн. українських гостей (2015 року показники становили 1,069 млн. і 0,790 млн осіб відповідно)", – розповів Кличко.

Також, окрім столиці, туристи люблять відвідувати Львів, Одесу, Ужгород, Харків.

Що їм цікаво

"Туристів з-за кордону цікавить взагалі все, але найменше – церкви. Принаймні, моїх туристів, яких приводять наші місцеві жителі. Їм цікаво, як живуть люди, які у нас зарплати, скільки коштує орендувати і купити квартиру. Їм цікаво, чому кава така смачна і така дешева", – розповідає гід, екскурсовод Юлія Безвенко.

За її словами, найчастіше вона проводить екскурсії для американців, а на вулицях частіше зустрічає французів і німців.

"Я працюю гідом четвертий рік. Туристам стало вже не так страшно прилітати до Києва, і це тенденція: мовляв, не страшно, можна летіти... За останні два роки в Києві стало більше туристів", – зазначає Юлія.

Як відпочивають українці

Цього року до закордонних подорожей вирушило 12,5 млн українців. Найпривабливішими країнами для них виявилися Польща (4,3 млн), Росія (2,6 млн) і Угорщина (1,4 млн).

Згідно з даними одного українського туроператора, зараз істотно збільшилася популярність українських напрямків – майже в 8 разів.

Олеся Бутко, керівник відділу розвитку внутрішнього туризму одного з провідних туроператорів, в коментарі сайту "Сегодня" розповіла про улюблені напрямки відпочинку українців:

  • санаторно-курортне лікування (Трускавець, Моршин, Східниця, санаторії Закарпаття);
  • відпочинок в Карпатах і Закарпатті (йдеться насамперед про гірськолижний відпочинок);
  • відпочинок на узбережжі Чорного моря (курорти Затока, Коблево, Одеса);
  • дитячий відпочинок (табори на Чорному морі, в Карпатах та Київській області);
  • екскурсійні тури по всій території України для організованих груп дорослих та школярів;
  • тури вихідного дня для індивідуальних туристів (приєднання до груп);

Також, незважаючи на безвізовий режим, цієї зими очікується підвищений попит на готелі Івано-Франківської та Львівської областей, де розміщені популярні гірськолижні курорти.

Надрукувати
мітки:
коментарів