Поділитись:

На Горохівщині створюють ОТГ з козирем-заводом

Вівторок, 26 вересня 2017, 12:25

У Волинській області можуть змінити перспективний план формування територій громад, утворивши на Горохівщині замість трьох ОТГ – чотири. Йдеться про Мар'янівську ОТГ, до появи якої схиляються і міський голова Горохова, і очільник райради, повідомили у Волинському регіональному відділенні АМУ.

"Це була ініціатива наших депутатів, яку вони виклали у своєму зверненні. У Мар'янівці провели сесію та рішення прийняли сесійно. Вже узгодили проведення громадських слухань, затвердили положення і порядок їх проведення. У Мар'янівці люди налаштовані на створення громади із центром у їхньому селищі. За спільне господарювання з нами Скригівська, Бужанська, Цегівська, Бранівська, Галичанська сільські ради", – каже селищний голова Микола Климчук.

Позаяк Мар'янівської ОТГ немає у перспективному плані, то зі слів консультанта Асоціації міст України Валентина Малиновського, консультанти АМУ допоможуть на сесії у Волиньраді внести в нього зміни. Тож в області може бути не 74, а 75 спроможних об'єднаних громад.

За попередніми підрахунками консультанта з бюджетних питань АМУ Василя Грома, маючи в кишені такий козир як цукровий завод, що запрацює найближчим часом і створить спершу 350 робочих міст, а в перспективі 600, Мар'янівська ОТГ може жити досить непогано.

"За власними доходами ви не бідота, бо за моїми попередніми підрахунками у 2018 році матимете 13 мільйонів гривень власних доходів, а якщо взяти реальні цифри, то можливо і всі 15. А врахуйте освітню субвенцію, думаю, що заберете первинку, то буде ще більше грошей. Точні цифри отримаєте, коли матиму від вас реальну картину. У вас є всі шанси стати потужними і спроможними громадами, тому робіть усе правильно, але швидко і не зволікати, бо й так втратили буде багато часу", - зазначив Василь Гром.

До речі, створюючи Горохівську і Мар'янівську ОТГ зіштовхнулися ще з однією проблемою, яка має місце і в інших районах Волині – заборона роз'єднувати сільські ради під час об'єднання. Цю правову колізію може, зі слів Малиновського, вирішили лише внесення змін до закону "Про добровільне об'єднання громад", що дозволить окремим населеним пунктам вибирати у якій громаді жити.

Надрукувати
мітки:
коментарів