Поділитись:

Тільки шість річок України мають відносно чисту воду (інфографіка)

Четвер, 28 вересня 2017, 12:15

Воду в жодній річці України не можна назвати кришталево чистою – в кращому разі вода в них буде відносно чистою.

Про це повідомляє "Слово і Діло".

У трьох річках України у 2017 році вода була значно брудніша від типового для країни рівня "помірно забрудненої": найгірші показники були в двох річках басейну Приазов'я – Кальміусі та Кальчику, на берегах яких розташувався антилідер екологічного списку України – Маріуполь.

З початку року в цих двох річках зафіксували понад 27 випадків масштабного забруднення вод сполуками мангану, міді, хрому та азоту, при цьому відразу після скидання відходів підприємствами їх рівні у воді тут перевищують гранично допустимі в десяток разів.

Не набагато краща ситуація й на Полтві, яка тече через Львів, – її вода потрапляє в категорію "забрудненої". З початку року тут зафіксували 57 випадків сильного забруднення, при чому піковий вміст сполук азоту в ній у 30-35 разів перевищував допустимий, а органіки – до 18 разів вищий за ГДК.

Щодо найбільшої річки країни, то вода в Дніпрі все ще зберігає статус "помірно забрудненої", хоча з початку року в річці зафіксували майже сотню випадків високої забрудненості води.

При цьому найгіршою ситуація була на Київському, Канівському, Кременчуцькому та Дніпродзержинському водосховищах. Тут показники з марганцю часом перевищували допустимі в 20 разів, а з міді – в десять з гаком.

Водночас на Дніпровському водосховищі з початку року помітили лише 6 випадків забруднення, а на Каховському не зафіксували жодного.

Окремо варто відзначити, що єдиною сполукою, від якої води річок України більш-менш вільні, є нафта – за винятком вже згаданих Кальміусу та Кальчика, в більшості річок країни її рівень не перевищував ГДК з початку року.

Щодо річок, які зберігають відносно чисту воду, то до нашого списку їх потрапило шість: з великих річок до цього списку увійшли Тиса, Уж та Прут, а серед річок поменше – Латориця, Бистриця та Ірпінь.

Надрукувати
мітки:
коментарів