Поділитись:

Рух та свідома позиція: як студенти навчалися у "Школі лідера" (фото)

Неділя, 01 жовтня 2017, 21:00

Волинська молодь, яка прагне розвиватися, із 24 до 28 вересня брала участь у сьомій обласній Школі лідерів. За звичаєм, ця школа відбувалася на оздоровчій базі "Гарт", що на березі озера Світязь. Організаторами заходу стала Студентська Рада Волині та Громадянський рух "Свідомі".

"Для студентів організували тренінги, лекції та дискусії з відомими людьми області, які мають великий досвід. Програма розписана і продумана до хвилини. Учасники спочатку працювали із психологами для створення командної атмосфери, потім дізнавались про соціальні ініціативи, вивчали основи з юридичного підґрунтя діяльності органів студентського самоврядування, дізнавалися, як правильно писати та реалізовувати соціально важливі проекти, підвищували мотивацію та вчилися орієнтуватись на успіх. До того ж перевіряли свої лідерські якості та вміння організовувати робочий процес та відпрацьовували особовості публічного виступу. Головною метою "Школи лідера -2017" є дати поштовх для активізації діяльності молоді Волині, допомогти розкривати потенціал та сприяти особистому розвитку студентів, налагодити контакти між органами студентського самоврядування навчальних закладів області", - розповіла організатор та лідер руху "Свідомі" Христина Назар.

Учасники Учасники "Школи лідера"

Навчання тривало 5 днів. Учасниками стали 34 представника з університетів, інститутів та коледжів області. Кожен день був погодинно наповнений цікавою, а найголовніше корисною інформацією. У рамках проекту відбулося 5 тренінгів: "Командобудування" – проводив психолог Антоній Мельник, "Проектний менеджмент" – Богдан Іщук, голова правління Всеукраїнського благодійного фонду "Серце до серця", на "Публічний виступ та ораторське мистецтво" – запрошено психолога Оксану Соловей, "Лірество" проводив Владислав Наумов координатор асоціації студентів та "Мотивація" проведений психологом та очільником Громадянського руху "Свідомі" Христиною Назар. Лектором на тему "юридичного підґрунтя діяльності ОСС" запрошено екс-голову студентської ради Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, регіонального представника Національного студентського союзу Володимира Ковальчука. Майстер-клас з організації та впровадження соціальних ініціатив провели Валерій Петрович та Андрій Здіховський – педагоги з соціальної роботи.

Студентів, які захотіли розвивати лідерські здібності, долучали до участі у майстер-класах, іграх та читали їм цікаві й корисні лекції. Від руху "Свідомі" із молоддю про політику та владу дискутував політолог, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход. А про роль ЗМІ у формуванні іміджу політика – ведуча ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" Галина Падалко.

Політолог, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход><span class=Політолог, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход

Ведуча ток-шоу «Протилежний погляд LIVE» Галина Падалко><span class=Ведуча ток-шоу «Протилежний погляд LIVE» Галина Падалко

Варто зауважити, що вечірні дискусії лучан зацікавили майбутніх лідерів. Вони активно ставили свої запитання, сперечалися та радилися. Натхненні учасники школи після прочитання лекцій та перегляду презентації навіть креативно подякували лекторам – поезією.

Остання ніч у школі була для молодих лідерів безсонною, адже вони готували проекти, які на ранок мали презентувати членам журі, отримати критику та дізнатися команду-переможця цьогорічної школи.

Процес підготовки проекту><span class=Процес підготовки проекту

Близько 11 ранку всі учасники та члени журі зібралися у залі на заключну конференцію для визначення переможця. Команди одна за одною презентували свої проекти.

Перша група представила проект на тему чесних виборів. Капітан команди Богдана акцентувала увагу на поширеності такого явища як фальсифікація та розповіла як з цим боротися.

"Свідомі прагнуть обирати тверезо о, тому кожен громадянин має бути свідомим та не має піддаватися на провокації, має самостійно обирати достойного кандидата для того, аби в нас була достойна держава", - пояснила капітан команди.

Наступна група під назвою "Небайдужі" на чолі з капітаном Олександром презентувала проект на тему незапланованої вагітності. Спікер Наталка розповіла, що основною метою проекту було дати напрям людям і пояснити мінуси і ризики незапланованої вагітності серед дітей 13-14 років. Команда пропонувала вести лекції цільовій аудиторії та показувати і поширювати відповідні відеоролики у соціальних мережах.

Третя команда пропонувала по-новому вчити людей англійської мови. Учасники у своєму проекті запропонували вести безкоштовні уроки англійської мови, які проводитимуть студенти-магістри. Також запевнили, що в такому форматі проведення занять користь буде і самим студентам, і тим, хто приходитиме до них на уроки.

Четверта команда на чолі з капітаном Віталієм презентували своє бачення на діяльність студентських рад. Група підготувала проект, який називається ІСС – інструкції студентського самоврядування.

"Посібник складатиметься приблизно із 30-50 сторінок. Всередині подаватиметься стисло і лаконічно інформація про те, як створювати студентські ради, як здійснювати конференції, засідання, як писати протоколи, звіти, проводити вибори та інше", - розповів про проект капітан.

Варто зазначити, що журі саме цей проект визнали найкращим серед усіх. Тому команда, яка працювала над ним стала переможцем "Школи лідера-2017".

Наступна команда розповідала яким чином варто боротися із побутовою корупцією, акцентувала увагу на тому, що важливо не піддаватися суспільному впливу і давати хабарі за те, що хтось виконує свою роботу. Капітан команди Юрій запропонував створювати інформаційні заходи – тренінги та лекції для студентів.

Остання команда представила проект чесних виборів зі своєї точки зору.

"Наша мета – це донести до людей, що свій вибір потрібно обирати свідомо. Люди мають вміти обирати своїх лідерів. Виборцям треба донести важливість обирати чесно. У нашому проекті ми пропонуємо доносити до людей інформацію, як варто обирати кандидатів, організовувати челенджі та співпрацювати із громадськими організаціями", - пояснила капітан команди.

Члени журі: Світлана Стеренчук, Павло Павлюк і Михайло Наход><span class=Члени журі: Світлана Стеренчук, Павло Павлюк і Михайло Наход

Члени журі Павло Павлюк, Михайло Наход та Світлана Стеренчук подякували учасникам за особливих підхід до кожного проекту, за те, що вони виважено і свідомо визначили важливість кожної із тем та за активну діяльність команд. Перед нагородженням учасникам школи показали відео, яке для кожного із молодих лідерів стало теплою згадкою.

Павло Павлюк, Христина Назар та Назар Дубина><span class=Павло Павлюк, Христина Назар та Назар Дубина

Співзасновник ГР "Свідомі" Павло під час церемонії нагородження переможців зауважив, що цьогорічна школа, яка відбувалася під гаслом "Свідомі громадяни – успішна країна", є поштовхом для того, аби кожен з учасників продовжував свою діяльність на благо країни.

"Громадянський рух "Свідомі" - це середовище людей, де сприймаються класні ідеї, де захищаються інтереси один одного і де відбувається впровадження правильних рішень для того, щоб впливати на ті, чи ті процеси. Ми підтримуємо такі заходи, адже це територія, де збираються люди, які хочуть достягати вершин, починаючи зі студентських років. Я вас закликаю займати небайдужу громадянську позицію, постійно думати чого ви хочете та робити вибір вже сьогодні", - розповів про діяльність співзасновник ГР.

До того ж Павло Павлюк повідомив, що громадянський рух під керівництвом Андрія Покровського готовий співпрацювати із свідомою молоддю, яка робитиме нашу Україну кращою.

Автори: Валентина МЕЛЬНИК, Христина НАЗАР

Учасники Учасники "Школи лідера" зі Світланою Стеренчук

Світлана Стеренчук та Христина Назар><span class=Світлана Стеренчук та Христина Назар

"Школа лідера-2017"

Надрукувати
мітки:
коментарів