Поділитись:

БФ "СТОПРАК" рекомендує змінити голову комісії облради через некомпетентність

Середа, 04 жовтня 2017, 21:06
БФ «СТОПРАК» рекомендує змінити голову комісії облради через некомпетентність

БФ «СТОПРАК» рекомендує змінити голову комісії облради через некомпетентність

Президент благодійного фонду "СТОПРАК" Марія Адамчук відреагувала на інформаційний закид від обранця волинської громади – депутата обласної ради, голови комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства, Олександра Зінчука.

Про це президент написала на своїй сторінці у мережі Facebook.

Вона пояснює, що 29 вересня, під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства, Олександр Зінчук висловився з приводу того, що БФ "СТОПРАК" за кошти благодійних внесків закупив для Волинського обласного онкологічного диспансеру гастрофіброскоп без освітлювача, оминувши закупівлю через систему "Прозоро".

"Вчора провели аналіз по "Прозоро", і сьогодні я уточнив дані. Він був закуплений без освітлювача. От специфікація по "Прозоро": гастрофіброскоп OLYMPUS GIF E3 – ціна становить 348 тисяч. А от з освітлювачем і щипцями – 465 тисяч. Враховуючи, що нема освітлювача, фактично сто тисяч благодійних внесків… Я не збираюся…, я не суддя, але...", – процитувала Зінчука президент БФ "СТОПРАК".

Жінка додала, що згодом депутат обмовився ще й про те, що нібито "СТОПРАК" придбав гастрофіброскоп за 490 тисяч гривень.

Далі роз'яснення президента благодійного фонду "СТОПРАК" Марії Адамчук подаємо без змін на правок:

"Тож, зважаючи на таку інформацію, повідомляю, що обладнання для ендоскопічного кабінету закупили згідно із заявкою адміністрації окнодиспансеру, попередньо вивчивши шість комерційних пропозицій та обравши найбільш вигідну ціну, яка на момент придбання гастрофіброскопа становила 414 тисяч 781 гривню.

Ми спробували надати цю інформацію пану Зінчуку. Однак він не виявив бажання навіть нас вислухати. Попри це, сьогодні Волинський обласний онкологічний диспансер отримав лист від постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства Волинської обласної ради, за підписом її голови Зінчука Олександра, в якому вказано довести до нашого відома рішення комісії здійснювати закупівлі медичного обладнання та медичних препаратів через систему ProZorro (копію листа додаємо).

У відповідь на звинувачення та рекомендації, вважаю за необхідне довести до відома депутата Зінчука наступне:
1. Відповідно до п.9 статті 1 Закону України "Про публічні закупівлі", в рамках Благодійної програми "Адміністрування благодійної допомоги у Волинському обласному онкологічному диспансері", Благодійний фонд "СТОПРАК" не може виступати замовником (відповідно до трактування цього терміну Законом) і, відповідно, використовувати електронну систему Prozorro для здійснення закупівель.

2. Волинський обласний онкодиспансер не має потреби у купівлі нового освітлювача. Оскільки заклад має два діючих освітлювачі, сумісні з гастрофіброскопом OLYMPUS GIF E3. Це підтверджує офіційний лист адміністрації закладу на адресу БФ "СТОПРАК".

Тож, зважаючи на те, що Олександр Зінчук – голова депутатської комісії, у компетенції якої – розгляд питань щодо медичної сфери області, впевнені: варто було детально вивчити ситуацію із придбанням гастрофіброскопа, звернувшись, як мінімум, із запитами про надання достовірної інформації з приводу цього до адміністрації Волинського обласного онкодиспансеру чи БФ "СТОПРАК". Натомість пролунала популістська й абсолютно недостовірна інформація.

До речі, Волинський обласний онкодиспансер – перший в області медичний заклад, який офіційно та підзвітно приймає благодійні внески через благодійну організацію із підписанням відповідного договору та встановленням електронного терміналу. Станом на 17 вересня надійшло 735 263 гривень благодійних внесків. Із них на потреби закладу на цю з суму використали 696 728 гривень. Залишок становить 38 534 гривні. Усю звітну інформацію щодо адміністрування благодійних внесків можна знайти на офіційному сайті БФ "СТОПРАК".

Зі свого боку, вважаємо за доцільне рекомендувати депутатам Волинської обласної ради розглянути можливість здійснення заміни діючого голови постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства Волинської обласної ради на особу, яка буде дійсно компетентною та обізнаною в реальному стані справ у царині охорони здоров'я краю, зокрема у матеріально-технічному забезпеченні та потребах медичних закладів. Адже, лише такий очільник комісії буде усіма своїми діями працювати на розвиток галузі, особливо в контексті прозорості та підзвітності використання благодійних внесків та неформальних платежів.

Благодійний фонд "СТОПРАК" завжди відкритий для співпраці з усіма охочими тим чи іншим чином полегшити лікування та життя онкохворих або долучитися до того, аби медзаклади краю були забезпечені якісним сучасним обладнанням та якісними ліками. Сподіваємося на виважену та об'єктивну позицію ЗМІ у висвітленні питань, пов'язаних із діяльністю БФ "СТОПРАК" та його співпрацею із медзакладами області. Однак, задля відновлення справедливості, вимагаємо від Олександра Зінчука все ж таки вивчити ситуацію та публічно вибачитися за недостовірну інформацію, що прозвучала з його вуст і може завдати нам репутаційних втрат. Відповідний лист буде надісланий йому найближчим часом".

БФ «СТОПРАК» рекомендує змінити голову комісії облради через некомпетентність

БФ «СТОПРАК» рекомендує змінити голову комісії облради через некомпетентність

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: У ВОЛИНСЬКОМУ ОНКОДИСПАНСЕРІ З'ЯВИВСЯ НОВИЙ ГАСТРОФІБРОСКОП

Надрукувати
мітки:
коментарів