Поділитись:

Як змінилися ціни на квартири в Луцьку в жовтні

Четвер, 05 жовтня 2017, 10:15

Ціни на квартири вторинного ринку нерухомості Луцька в жовтні поточного року не змінилися, в порівнянні з попереднім місяцем. У 85 % випадків покупці воліють купувати невеликі квартири як в новобудовах, так і в багатоквартирних будинках старого житлового фонду. Трикімнатне житло користується меншим попитом через більш високу вартість.

Про це розповів агент з продажу нерухомості Юрій Готілов, – повідомляє Domik.ua.

За даними агентств нерухомості, бажана сума витрати на житло становить $ 20000- $ 25000. Приблизно 70 % клієнтів вважають за краще купувати квартири з готовим якісним ремонтом, а 30 % – без.

"Деколи купують квартири з чорновою обробкою, після чого проводять ремонтні роботи самостійно, з урахуванням особистих переваг", – зазначив фахівець.

Ріелтор поділився думкою, що спочатку клієнти цікавляться локацією будинку. Для покупців важливе розташування об'єктів соціальної інфраструктури і транспортної розв'язки поряд. Близько 60 % клієнтів при виборі житла керуються тим, наскільки близько розташований будинок до місця роботи. Крім цього, на переконання більшості, в квартирі повинен бути виконаний якісний ремонт і встановлені лічильники енергоресурсів.

На початку жовтня 2017 року власники житлової нерухомості готові торгуватися і поступатися при продажу. Розмір знижки в середньому становить від 5 до 10 % від початкової вартості квартири. За відповідності ціни житла ринковій, термін експозиції триватиме два тижні. Якщо первинна вартість квартири була завищена, продаж може затягнутися надовго.

Ріелтори відзначають, що покупці цікавляться квартирами в будинках, які розташовані в центральній частині Луцька, – на вулицях Лесі Українки та В. Чорновола. Житлом на околиці покупці цікавляться тільки з метою економії власних коштів.

Ціни на квартири в новобудовах

Інтенсивність зведення новобудов у Луцьку середня. Зі слів фахівців, будівництво ведеться практично по всій території міста. Перед тим, як придбати житло на первинному ринку нерухомості, покупці цікавляться рейтингом будівельних компаній Луцька, щоб підібрати для себе надійного забудовника.

На думку Юрія Готілова, клієнти воліють купувати квартири в нових будинках на завершальних етапах будівництва.

"У 75 % випадків покупці купують житло в новобудовах, зведення яких буде закінчено в найкоротші терміни. Така тенденція пов'язана з тим, що більшість побоюється ризикувати своїми коштами при покупці житла. У рідкісних випадках покупці інвестують в будівництво новобудов на ранніх етапах", - зазначив ріелтор.

Проаналізувавши пропозиції продажу квартир в новобудовах Луцька від забудовників, Domik.ua склав наступну таблицю:

Локація

Кількість пропозицій

Мінімальна ціна кв. м, грн

Максимальна ціна кв. м, грн

Луцьк

21

7800

13500

Більшість новобудов у Луцьку зведено в економ-класі – їх налічується 11. При цьому 4 нових житлових комплекси побудовано в комфорт-класі і 4 – в бізнес-класі. Найменше багатоквартирних нових будинків преміум-класу – всього 2.

Ціни на квартири в будинках старого житлового фонду

На початку жовтня 2017 року квартири старого житлового фонду користуються попитом у клієнтів молодого і середнього віку. Вибираючи житло серед об'єктів старого житлового фонду, приблизно 85 % покупців оцінюють те, з яких матеріалів будинок зведений. Так, у порівнянні з панельними, об'єкти цегляної будівлі найбільш популярні завдяки надійній звуко- і теплоізоляції.

Зі слів агента з продажу нерухомості Ксенії Кіруци, найменшу кількість заявок зафіксовано на кутові квартири. Спеціаліст розповідає, що клієнти побоюються, що їм доведеться додатково утеплювати житло, а значить витрачати на це свої фінанси.

Зі слів ріелторів, близько 60 % клієнтів купують житло для себе, тоді як 40 % - для подальшої здачі в оренду.

Середні ціни пропозицій продажу квартир в будинках старого житлового фонду Луцька в жовтні 2017 року:

Локація

Однокімнатна квартира, $ США

Двокімнатна квартира, $ США

Трикімнатна квартира, $ США

Центр міста

13000-14000

15000-18000

22000-30000

Прицентральні райони

12000-13000

14500-17000

20000-25000

Околиця міста

11500-13000

14000-16000

19000-20000

Для порівняння, купити однокімнатну квартиру у Львові можна в середньому за $ 20000- $ 24000 на околиці міста.

Ціни на покупку квартир на вторинному ринку нерухомості

Середні ціни пропозицій продажу квартир в новобудовах на вторинному ринку Луцька в жовтні 2017 року:

Локація

Однокімнатна квартира, $ США

Двокімнатна квартира, $ США

Трикімнатна квартира, $ США

Центр міста

22000-24000

25000-28000

30000-33000

Прицентральні райони

21000-23500

24000-27000

28000-30000

Околиця міста

20000-22000

23000-25000

27000-28000

У таблицях зазначені середні ціни на покупку житла в Луцьку. Вартість об'єктів може відрізнятися, залежно від площі, планування і наявності ремонту в квартирі. Також на ціну впливає загальний стан будинку і поверх розташування житла.

Кількість переглядів квартир

Ксенія Кіруца розповідає, що при підвищеній стартовій вартості квартири, виставленої на продаж в Луцьку, кількість її переглядів перед покупкою складе близько трьох-чотирьох разів. Як правило, в таких випадках власникам потрібен певний час для того, щоб подолати психологічний бар'єр сприйняття реальної ринкової вартості. Однак з огляду на, що останні роки ціни на квартири вторинного ринку знижуються, такі продавці втрачають не тільки час, а й гроші. У випадку з нерухомістю, виставленою за ринковою вартістю, кількість переглядів, які передують її покупці, може вирости до восьми разів.

Період експозиції квартири за ринковою вартістю становить від двох до трьох місяців, тоді як об'єкти з завищеною ринковою вартістю можуть продаватися близько півроку.

З ріелтором або без

На думку Юрія Готілова, близько 60 % продавців нерухомості залучають до продажу своєї квартири ріелторів, тоді як 40 % власників вважають за краще продавати житло самостійно. Така ситуація пояснюється тим, що більшість власників не хочуть ризикувати, тому звертаються до професійних ріелторів з метою продати свій об'єкт якомога вигідніше.

Важливість енергоефективності багатоквартирного будинку

Фахівці з нерухомості відзначають, що в умовах високих тарифів на житлово-комунальні послуги близько 70 % покупців цікавиться тим, наскільки багатоквартирний будинок енергоефективний. Так, більшість клієнтів налаштовані на покупку квартир в цегляних будинках з якісними приладами обліку енергії і тепла. Крім цього, ті, хто купує нерухомість на первинному ринку, цікавляться тим, які вікна передбачив забудовник в будинку. Оскільки тепловтрати через якісні вікна значно нижче, багато хто хоче мешкати в квартирі з встановленими в ній широкими віконними профілями з внутрішнім утепленням.

Прогноз ринку

Ріелтори Луцька розповідають, що в короткостроковій перспективі ціни на покупку квартир в Луцьку будуть залишатися на нинішньому рівні. Купівельний попит при цьому також залишиться тим самим.

Змін фахівці очікують у грудні поточного року. За прогнозами брокерів, в цей час інтерес клієнтів дещо зменшиться, через що вартість об'єктів знизиться.

Надрукувати
мітки:
коментарів