Поділитись:

Українська легка промисловість відроджується і набирає обертів*

Четвер, 05 жовтня 2017, 20:30
Українська легка промисловість відроджується і набирає обертів*

Українська економіка після значного падіння починає потихеньку зростати. Особливо тішить реальний сектор економіки – виробництво. Українська легка промисловість уже не перший рік показує стійке зростання.

З'являються нові бренди одягу, взуття. Українські товари поступово починають експортуватися в країни ЄС – Польщі, Чехії, Словаччини, хоча українське законодавство всіляко ускладнює процес експорту української продукції.

Українська легка промисловість відроджується і набирає обертів*

В Україні існує так званий "валютний контроль". На практиці це означає, що якщо українське підприємство хоче легально доправити партію своєї продукції закордон, то для цього потрібно:

  • відкрити спеціальний валютний рахунок;
  • укласти зовнішньоекономічний договір з мокрими печатками;
  • протягом 90 днів валюта повинна надійти на рахунок;
  • експортер повинен продати 50 % валюти.

Зняти отриманий прибуток з рахунку теж ціла проблема. Потрібно надати купу довідок, дозволів, документів ....

Українська легка промисловість відроджується і набирає обертів*

Не зважаючи на ці труднощі, українські бренди продовжують нарощувати випуск одягу і взуття.

Так, київський бренд спортивного одягу Flyingbro поступово нарощує виробництво шапок, бафів, футболок. Зі слів власників бренду, щорічне зростання виробництва становить 20-30%.

Купити баф або шапку можна за 300-350 грн. Для клієнтів в ЄС ціна на 18 % дорожча. Для доставки продукції українські компанії в основному використовують Укрпошту. Вартість доставки однієї одиниці товару (наприклад, шапки) через Укрпошту становить $ 10. Товар приходить за 3-4 дні.

Для оптових покупців українські компанії використовують кур'єрську доставку. Працювати безпосередньо з європейськими торговельними мережами українські компанії не можуть через українське законодавство і валютний контроль. Фактично українські чиновники забороняють українцям експорт продукції законодавчо. Податкова, митниця, Національний банк України керуються принципом "контроль важливіший від розвитку". Таке враження, що єдине завдання українського чиновника – тримати все під контролем, навіть якщо це "гробить" бізнес і робочі місця.

Українська легка промисловість відроджується і набирає обертів*

Проте українські виробники одягу дивляться в майбутнє з оптимізмом. У часи, коли, наприклад, баффи купити можна через Інтернет, чиновникам все складніше тримати економіку під тотальним контролем.

Наприклад, український бренд Flyingbro не тільки нарощує обсяг продукції, що випускається, на 20-30 % щороку, а й запускає нові, високотехнологічні товари. На черзі – запуск виробництва українських кросівок за німецькою технологією. Кросівки не поступатимуться спортивному взуттю відомих світових брендів.

Українська легка промисловість відроджується і набирає обертів*

Поки купити бафф Київ можна на сайті компанії.

Потрохи українські товари входять і в українські торгові мережі – Спортмастер, Екстремстайл. Правда, поки мережі в основному продають турецький або китайський одяг і взуття. Адже іноземні товари шорокого вжитку зроблені з більш дешевих і синтетичних матеріалів.

Зі слів творців бренду Flyingbro, всю тканину для шапок, бафів, футболок компанія імпортує з Великобританії. У виробництві одягу використовується тільки 100% натуральні органічні тканини високої якості. Така тканина на 30-40 % дорожча від синтетики, але вироби екологічно безпечні і в кілька разів витриваліші.

Ми віримо, що скоро прийде той час, коли українці будуть носити на 80-90 % український одяг і взуття. В України все для цього є. Залишилося скасувати дурнуваті закони і дати підприємцям свободу, тоді українці самі завалять прилавки якісним одягом і створять робочі місця.

Надрукувати
мітки:
коментарів