Поділитись:

Енергетичний ринок України монополізують, - Асоціація споживачів енергетики та компослуг

Середа, 11 жовтня 2017, 13:37
Енергетичний ринок України монополізують, - Асоціація споживачів енергетики та компослуг

Рада оптового ринку електричної енергії монополізує ринок теплоенергетики, що призведе до відповідних цінових наслідків для споживачів.

Про це заявила Асоціація споживачів енергетики та комунальних послуг на сторінці у Facebook.

20 вересня 2017 року Рада оптового ринку електричної енергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку, яке передбачає пріоритетне включення у роботу блоків теплової генерації (ТЕС), що працюють на вугіллі марки Г (газової марки) перед блоками, що працюють на вугіллі марки А (антрацитової марки), безвідносно до цінової конкуренції.

"Це рішення, що базується на антиконкурентних принципах, містить ряд контраверсійних економічних норм та наслідків", – вважають в асоціації.

"1. Якщо учасники ринку стверджують про дефіцитність вугілля марки Г, то який сенс надавати штучну преференцію спаленню саме марки Г, якщо вона дефіцитна і це буде спричиняти додатковий імпорт?

Якщо дефіциту вугілля марки Г немає, тоді необгрунтованою є формула імпортного паритету "Роттердам+" на вугілля марки Г.

2. Учасники ринку мають не отримувати штучні преференції у вигляді рішень у ручному режимі, а мають конкурувати за долю ринку економічною, ціновою конкуренцію. Це означає, що теплова генерація на марці Г має запропонувати новий нижчий ціновий рівень, де виграють конкуренцію і таким чином доля ринку перерозподілиться за допомогою економічних механізмів конкуренції.

3. Таке рішення надає очевидні переваги компанії ДТЕК, яка володіє 75 % теплової генерації, що працює на марці Г. Також компанія ДТЕК контролює 75 % українського видобування вугілля марки Г. На нього буде штучно підвищений попит, якщо дане рішення буде запроваджене. Очевидний економічний інтерес у такому рішенні одного конкретного учасника ринку, доля ринку і ринкова влада якої ще виросте.

4. Завдяки цьому рішенню та ж компанія отримає понад 4 млрд грн у рік додаткового виробітку товарної продукції без жодної цінової конкуренції. Також це посилює ринкову владу цієї компанії у сегменті вугілля.

5. Таке рішення є очевидно необгрунтованим та несправедливим в умовах, коли генерація, що працює на вугіллі марки А сформувала запаси антрациту, готова і має бажання працювати при теперішніх цінових рівнях. Оскільки формула "Роттердам+" дає більш ніж достатньо коштів усій тепловій генерації, незважаючи на те, на якому вугіллі вона працює", – зазначається у дописі.

Відповідне рішення ОРЕ підписали 7 учасників: представники ДТЕК (4 голоси), Енергоатому, Центренерго, Укргідроенерго.

На думку членів асоціації, це є узгоджені антиконкурентні дії. І саме завдяки таким рішенням відбувається монополізація ринку, що призводить до відповідних цінових наслідків для споживачів. Яскравий приклад – монополізований ринок вугілля із формулою "Роттердам+".

Тож асоціація закликає Антимонопольний Комітет України, НКРЕКП, Міністерство палива та енергетики не погоджувати дане рішення ради ОРЕ, наслідком якого буде подальша монополізація енергетичного ринку.

Надрукувати
мітки:
коментарів