Поділитись:

Волинська ОДА оскаржуватиме в суді рішення по "бурштиновій справі"

Четвер, 12 жовтня 2017, 18:40

Представництво польської компанії (а КП "Волиньприродресурс" у справі – третя сторона) звернулося до суду із позовом до управління розвитку та інвестицій Волинської облдержадміністрації. Рішення окружного адмінсуду, ухвалене 26 вересня 2017 року, ОДА оскаржуватиме. Апеляцію уже подано.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

"За підсумками розгляду справи у першій інстанції суд не взяв до уваги той факт, що права на земельні ділянки площею 56 тисяч гектарів у КП "Волиньприродресурс" на момент
подачі договору не існувало, а в документах зазначалося: видобуток бурштину здійснюватимуть силами кампанії "ЛАВ & ІНВЕСТМЕНТ СП. З О.О", – зазначив начальник
юридичного управління облдержадміністрації Віталій Потапенко.

Предметом позову став договір про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора, укладений між КП "Волиньприродресурс" і компанією "ЛАВ & ІНВЕСТМЕНТ СП. З О.О". Власними потужностями та ресурсом для видобутку бурштину КП не володіє, є лише ліцензія на видобуток. Землі для видобутку також відсутні. Тож самотужки видобувати бурштин "Волиньприродресурс" не зможе – цим і має займатися підприємство з іноземними інвестиціями.

До суду українське представництво польської кампанії та волинське КП пішли, бо керівництво управління розвитку та інвестицій облдержадміністрації в серпні 2017-го відмовило здійснити державну реєстрацію договору на здійснення спільної діяльності сторін. Позиція ОДА – умови договору не відповідають чинному українському законодавству. Заявник не подав оригінал ліцензії на видобуток бурштину. Також документи про право користування землею КП "Волиньприродресурс" відсутні..

До слова, підприємство "ЛАВ & ІНВЕСТМЕНТ СП. З О.О" зареєстроване не в Україні, а у Польщі. Тому фінансовий ресурс, зі слів посадовців ОДА, фактично спрямують за кордон.

Анонсовано, що КП "Волиньприродресурс" працюватиме лише з тими інвесторами, які практикуватимуть лояльні методи видобування корисних копалин. Мовляв, кар'єрний метод – реальний вихід. На відміну від помпового, бо останній – ніщо інше, як варварство.

"Рахуючи прибутки від видобутку бурштину, які теоретично може отримати громада, мовчать про реальну ціну видобутку, бо здійснювати процес, навіть особливо сучасними методами, неможливо, не нашкодивши природі, – зауважив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. – Волинь – найбільш заліснений регіон. Тому більшість покладів бурштину – під лісом. Давайте будемо реалістами й скажемо, що видобувати каміння, не вирізавши ліс, неможливо. Тому: тут – ліс і його багатства, а тут – бурштин. Тож на шальках терезів бурштинового питання – чи не увесь лісовий ресурс краю".

Начальник управління екології облдержадміністрації Дмитро Новохатський зазначив, що рекультивацію розглядають як можливість відновлення продуктивності і реконструкції порушених промисловістю ландшафтів, але не як спосіб повернення того стану, в якому вони були до проведення робіт.

"Поки виросте ліс такого віку, який знищили, пройдуть десятки років. Окрім того, внаслідок видобутку повністю знищується рослинний та грунтовий покрив, тому питання, яким буде ландшафт навіть після ефективного заліснення – відкрите", – додав він.

Надрукувати
мітки:
коментарів