Поділитись:

Компанія покійного Єремеєва виграла тендер на продаж дизпалива "Укрзалізниці"

Вівторок, 23 лютого 2016, 12:05
Компанія покійного Єремеєва виграла тендер на продаж дизпалива «Укрзалізниці»

Фірма з групи покійного Ігоря Єремеєва запропонувала "Укрзалізниці" найдешевший дизель на 1,4 мільярди, щоправда залишивши за собою можливість підняти ціну.

ТОВ "ВОГ аеро джет" подало найдешевші пропозиції на тендер "Центру забезпечення виробництва" "Укрзалізниці" із постачання дизельного палива у 2016 році, розкриття з якого відбулось 19 лютого. Про це пише видання Наші Гроші.

"Вог аеро джету" запропонувала 100 тисяч тонн дизпалива за 1,40 мільярда гривень. Решта конкурентів пропонувала паливо на 5–10 % дорожче.

Окрім компанії покійного Єремеєва заявки також подавали ПАТ "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта"", ТОВ "Торговий дім "Сокар Україна", ТОВ "Елемент Нафта", ПП "ОККО-бізнес контракт", ТОВ "Ольміра" та ТОВ "Дніпрозбуд".

Пропозиція "ВОГ аеро джету" виявилась майже на 0,8 мільярда гривень дешевшою від очікуваної вартості тендеру у розмірі 2,2 мільярда гривень.

Також ціна 13 960 гривень за тонну на дизпаливо від ВОГу є нижчою від існуючих гуртових цін, які зараз за даними Oilnews знаходяться на рівні 15 320 гривень за тонну.

Разом з тим, у подальшому замовник і постачальник можуть укладати додаткові угоди на збільшення ціни палива на 10 % у випадку зміни ринкової кон'юнктури. Для підвищення ціни буде достатньо, аби постачальник паливо надав відповідну довідку від якихось консалтингових компаній на кшталт "Держзовнішінформу".

У 2015 році "Укрзалізничпостач" намагався ввести норму про прив'язку закупівельної ціни дизпалива до котирувань світових цін на дизель у системі Platts та валютного курсу. Оскільки більша частина палива в Україні є імпортованою. Однак через оскарження низки компаній цю норму було скасовано. Останнього разу оскарження в АМКУ виграло ТОВ "Дайджест груп", яке виявилось дилером компанії "Вог трейдинг", що і є засновником ТОВ "Вог Аеро Джет".

У "Центрі забезпечення виробництва" з цього приводу заявили про намір повернутись до прив'язки паливних цін до системи Platts.

"Відповідну пропозицію ми вже направили до Мінінфраструктури та правління "Укрзалізниці", – зазначив начальник Філії "ЦЗВ" Данило Мізін.

Разом з тим "ЦЗВ" оголосив ще два тендери на постачання дизпалива на очікувану суму 1,08 гривень кожен. Розкриття пропозицій призначено на 10 і 15 березня. При цьому у тендерних умовах немає жодної прив'язки до системи Platts.

Нагадаємо, ТОВ "Вог Аеро Джет" з групи покійного Ігоря Єремєєва почало вигравати державні тендери наприкінці 2013 року. За ці півтора роки фірма отримала замовлень на 7,62 мільярда гривень, ставши другим найбільшим постачальником "Укрзалізниці" за останні вісім років після фірми "Укрпостач-нафтотрейд" також з групи Єремєєва. Загалом ж різні фірми Єремєєва за п'ять років отримали підряди "Укрзалізниці" на 18,52 мільярда гривень. Навіть донецькі компанії за часів Януковича не наблизились до показника навіть 5 мільярдів гривень.

У 2015 році компанія "ОККО" намагалася порушити монополію групи Єремєєва, вигравши тендер залізничників на поставку палива за цінами, прив'язаними до світових котирувань та валютного курсу. Однак вже через кілька днів після відхилення заявки "Вогу" на користь "ОККО", стало відомо про критичну ситуацію із дизпаливом від Єрємєєва – у залізничників залишились мізерні запаси і вони домовились про продовження поставок "ВОГу". А поставки від "ОККО" згодом блокувались у судах вищезгаданим дилером "ВОГу" – фірмою "Дайджест груп".

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
09 лютого 2024
27 листопада 2023
05 жовтня 2023
19 вересня 2023
25 липня 2023
07:11
19 липня 2023
30 червня 2023
30 травня 2023
23 травня 2023