Поділитись:

У Нацбанку пояснили, чому "стрибала" гривня

Вівторок, 17 жовтня 2017, 20:34

Українська гривня у вересні значно девальвувала й на початку жовтня подолала відмітку 27 грн/долар США в обмінних пунктах.

Що відбувалося з національною валютою – пояснив в.о. голови НБУ Яків Смолій в інтерв'ю Укрінформу.

"Національний банк дійсно прийняв два кардинальних рішення для макрофінансової стабільності. Перше – інфляційне таргетування, друге – це гнучке курсоутворення на міжбанківському валютному ринку. Сьогодні Національний банк впливає на формування курсу лише в тому випадку, коли ми помічаємо великі коливання, викликані тимчасовими чинниками, тобто НБУ зменшує дисбаланс між попитом і пропозицією валюти на ринку. А якщо коливання незначні, курс формується ринком самостійно, тобто попит і пропозиція балансуються", – пояснив він.

Із його слів, у вересні й на початку жовтня коливання були викликані насамперед певними сезонними факторами.

"Наприклад, у цей період вже не здійснюється експорт старого врожаю і ще не розпочався експорт нового, але аграрії вже закуповують паливно-мастильні матеріали на майбутнє. Крім того, очікування, які анонсувалися влітку, що курс зростатиме, також спрацювали як психологічний фактор. Однак на сьогодні у нас немає підстав говорити, що гривня різко й суттєво девальвуватиме, оскільки фундаментальні фактори для її курсу зараз сприятливі – світові ціни на товари українського експорту, особливо на сталь, є високими, до того ж скоро почне надходити валютна виручка від нового врожаю. Крім того, маємо достатній рівень міжнародних резервів – $18,6 млрд на початок жовтня, що є максимумом з початку 2014 року. Ці кошти можна буде залучити для пом'якшення значних коливань курсу", – зазначив Смолій.

Надрукувати
мітки:
коментарів