Поділитись:

Vox Dei: куди лучанам дівати сухе листя і гілля

Субота, 21 жовтня 2017, 21:00
Vox Dei: куди лучанам дівати сухе листя і гілля

Кожного разу із приходом золотавої осені виникає проблема: що робити із листям, яке опадає.

Люди традиційно звикли його спалювати разом із сухим гіллям, попри те, що екологи і медики наголошують про небезпеку від їдкого диму. ІА "Конкурент" дізналося, що робити із опалим листям, чи є із цим проблеми на Волині та кому загрожує штраф.

Перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Шеремета пояснює, що від спалювання опалого листя відбувається забруднення атмосферного повітря, а це негативно впливає на навколишнє середовище і на здоров'я людей.

Vox Dei: куди лучанам дівати сухе листя і гілля

"Проблеми на Волині полягають у тому, що населення мало інформоване про заборону на спалювання сухої рослинності і її залишків, і в тому, що це вже для людей увійшло в традицію. Ще є одна проблема: загалом в області ще не налагоджений механізм збору залишків сухої рослинності", – зазначає він.

Найкращий спосіб утилізації опалого листя – компостування і використання як міндобрива, – каже еколог.

"Взагалі я би цю проблему розглядав ширше, не тільки спалювання сухого листя, а й всієї сухої рослинності. Відповідальність за це регулюється двома законами: законом про рослинний світ і про тваринний світ. За порушення закону передбачена адміністративна відповідальність – це штрафи. Для населення становить 10-20 неоподаткованих мінімумів (170-340 грн), а для посадових осіб – 50-70 неоподаткованих мінімумів (850-1190 грн)", – пояснив Сергій Шеремета.

Керівник департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлія Сиротинська каже, що проблема спалювання листя і гілля виникає кожного весняно-осіннього періоду.

Vox Dei: куди лучанам дівати сухе листя і гілля

"Кожного дня, коли сонячно, у приватних секторах фіксують факти спалювання, група швидкого реагування складає адміністративні протоколи. Найбільше у вихідні дні, коли люди починають прибирати власні території. І є ще факти розведення багаття, наприклад, у паркових зонах (парк 900-річчя, Лесі Українки). Там ми проводимо профілактичні бесіди. Наразі в нас по 1-3 виклики за день", – розповідає вона.

До того ж, каже головна муніципалка, люди доповнюють купу із листям ще й побутовим сміттям.

"Лучани можуть укласти договори на вивезення твердих побутових відходів. Це коштує від 100 до 300 гривень, машина вивозить відходи на сміттєзвалище в Брище. Можна укласти договір із "Луцькспекомунтрансом", це буде дешевше (близько 100 гривень). Вони присилають спеціальну машину", – пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ЩО РОБЛЯТЬ ІЗ ОПАЛИМ ЛИСТЯМ В ЛУЦЬКУ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
17 квітня 2024
16 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
06 квітня 2024
24 березня 2024
09 березня 2024
26 лютого 2024
15 лютого 2024