Поділитись:

Нацбанк пояснив, що в Україні відбувається з доларом

П'ятниця, 27 жовтня 2017, 08:18

Зростання курсу долара в Україні викликане сезонними і психологічними факторами.

Причини ослаблення нацвалюти в вересні-жовтні озвучив виконуючий обов'язки голови Національного банку України (НБУ) Яків Смолій, – пише "Сегодня".

Так, з його слів, певне послаблення обмінного курсу в вересні-жовтні викликано передусім ситуативними і психологічними факторами, зокрема впливом сезонності попередніх років на настрої економічних агентів.

Крім того, період активного збору врожаю збігся з підвищенням цін на нафту на світових ринках, що призвело до збільшення обсягів покупки валюти нафтотрейдерами.

При цьому українські компанії активніше, ніж в літні місяці, купували валюту для повернення та обслуговування валютних кредитів. Як зазначив Смолій, такий процес "відповідає річним пікам ділової актіівності".

Разом з тим виріс попит на валюту і на готівковому ринку – з боку населення, зі слів в.о. голови НБУ, "під тиском психологічних чинників".

При цьому пропозиція валюти була обмеженою, адже на валютних ринок ще не надійшла вся виручка від аграрного експорту, – пояснив Смолій. Він зазначив, що Нацбанк згладжував надмірні коливання курсу, продавши на валютних аукціонах за місяць 227 млн доларів.

Нагадаємо: згідно з базовим сценарієм першої в Україні трирічної Бюджетної резолюції, в 2017 році середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 27,8 грн/дол., В 2018 році – на рівні 29,3 грн/дол., В 2019 – 30,5 грн/дол., а в 2020 – 31 грн/дол.

Надрукувати
мітки:
коментарів