Поділитись:

Як лучани "розкрутили" міську владу на гроші для утеплення (фото)

Понеділок, 30 жовтня 2017, 16:00

Фото ілюстративне><span class=Фото ілюстративне

Охочі лучани продовжують впроваджувати заходи модернізації власних будинків. Вони вдало економлять власні кошти, адже користуються вигідними державними програмами. Вдалим прикладом є будинок на вулиці Конякіна, 29а.

"Є мешканці міста Луцька, які переживають за майбутнє своїх будинків і хочуть робити термінові реформи. От ці мешканці реформи і роблять. В Луцьку цих їх дуже-дуже мало. Загальна кількість лучан думають, що прийде якийсь "дядя" і все їм зробить. Такого не буде. Треба самому згуртуватись, самому це організовувати і робити. Створювати об'єднання співвласників, вивчати матеріали даних програм, які існують в місті Луцьку, які існують в Україні на рівні столиці і впроваджувати їх в життя", - розповів голова ОСББ Георгій Давидюк.

Чоловік додав, що мешканці виявили велике бажання встановити в будинку індивідуальний тепловий пункт з данською компанією Данфосс для того, щоб платити менше коштів за опалення.

"Мешканці в цьому році встановили у будинку індивідуальний тепловий пункт Данфосс, поставили тепловий лічильник, це за програмою безвідсоткового кредитування. І міська рада повністю відшкодовує всі ці відсотки по кредиту. Мешканці платять тільки тіло. Тобто це така безвідсоткова позика", - запевнив голова ОСББ.

Також відзначив, що цьогоріч мешканці будинку на вулиці Конякіна скористались програмою безвідсоткового кредитування двічі.

"За цією програмою вони встановили ІТП, а також за цією ж програмою отримали кошти в розмірі 1 млн 268 тисяч гривень для того, щоб утеплити і термомодернізувати повністю всю фасадну частину будинку. А також мешканці в цьому році взяли участь у програмі 70 на 30, де провели капітальний ремонт даху. На сьогодні будинок залучив тільки за один рік 1 млн 668 тисяч державних коштів. Це люди просто прийняли рішення робити реформи, щоб їх будинок виглядав красивішим ніж ті будинки, які знаходяться поруч", - пояснює Давидюк.

Варто зауважити, що за утримання будинку і прибудинкової території люди платять 3 гривні за метр квадратний і 2 гривні – у ремонтний фонд. І цих грошей ремонтного фонду вистачає для того, щоб відшкодовувати кошти, які були вкладені.

На інформаційний запит "Конкурента" у департаменті житлово-комунального господарства Луцької міської ради відповіли, що програма відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами у Луцьку діє з 2013 року.

Програма орієнтована на підвищення енергоефективності в житловому господарстві та зменшення фінансового навантаження на мешканців житлових будинків, в яких проводяться енергозберігаючі заходи, в тому числі і роботи по утепленню фасадів будинків, з залученням на ці цілі кредитних коштів.

За зверненням об'єднання співвласників, яке отримало кредит на впровадження робіт щодо покращення техніко-економічних показників будинків та впровадження енергоефективних заходів, до Луцької міської ради та за умови участі у конкурсному відборі учасників на відшкодування відсотків за цим кредитом відповідно до умов програми, ОСББ з міського бюджету відшкодовуються відсотки за залученим кредитом.

За час дії програми станом на 1 жовтня 2017 року 55 ОСББ пройшли конкурсний відбір. З ними укладено угоди, відповідно до яких проводяться відшкодування відсотків за залученими кредитами, з них 5 ОСББ провели заходи з термомодернізації своїх будинків.

На реалізацію заходів програми у 2015 році з міського бюджету профінансовано 284,7 тис. грн., у 2016 – 993,9 тис. грн., у 2017 році станом на 1 жовтня – 2132,4 тис. грн.

Надрукувати
мітки:
коментарів