Поділитись:

До Старовижівської ОТГ просяться сусідні сільради

Вівторок, 31 жовтня 2017, 08:52
До Старовижівської ОТГ просяться сусідні сільради

У Старовижівському районі, попри бажання сільських голів, території сільрад яких межують із майбутньою Старовижівською селищною ОТГ, селищний голова Старої Вижівки, поки не схиляється до спільного господарювання.

З його слів, він хоче, провести вибори в Старовижівській ОТГ поки вона у форматі, який передбачає Перспективний план ще 2015 року, а вже після виборів, вважає, можна поговорити і про приєднання інших територій, які нині просяться до їхньої громади, – повідомляє Асоціація міст України.

Знайти компроміс у цьому питання спробували на засіданні Регіональної робочої групи з підготовки проектів змін до Перспективного плану формування територіальних громад Волинської області.

Присутній на засіданні депутат Волиньради Михайло Імберовський наголосив, що "перспективний план – це живий організм, і не варто йти на вибори у форматі затвердженому ще 2015-го, щоб згодом усе робити по другому колу".

Експерти, які не один рік займаються децентралізацією, намагалися донести Старовижівському селищному голові Володимирові Семенюку, що приєднання Поліської, Мизівської, Журавлинівської та Седлищенської сільських рад до їхньої ОТГ піде їй лише на користь.

"Вислухавши всі зацікавлені сторони, вважаю, що необхідно зробити всі фінансові розрахунки для Старовижівської ОТГ із тими сільрадами, що хочуть до неї приєднатися. Коли консультанти Асоціації міст України це розроблять, то приїдуть до вас, щоб мовою цифр, яка є найпереконливішою, аргументувати переваги того формату ОТГ, який пропонують зараз", – наголосив виконавчий директор Волинського регіонального відділення АМУ Богдан Самойленко.

Консультант із юридичних питань Асоціації міст України Валентин Малиновський звернув увагу присутніх на ще одну проблему, що стосується Старовижівського району.

"Після того, як у цьому районі вже сформовано три ОТГ, громаду з центром у Старій Вижівці варто максимально укрупнити, адже цей район невеликий. Скільки ж там можна робити ОТГ? До цього райцентру хочуть приєднуватися сільради, а так мало де є, тому не нехтуйте бажанням сусідів господарювати спільно. Не може воля селищного голови переважати бажання більшості людей. Якщо Поліська, Мизівська, Журавлинівська та Седлищенська сільські ради приєднаються до Старої
Вижівки, то формування Буциньської ОТГ, що є в Перспективному плані, стане недоцільним, адже до не неї не виявила бажання приєднатися жодна із суміжних сільрад. Тому Буциньській і Секуньській сільрадам варто подумати над варіантами приєднання: до Старовижівської або до Сераховичівської ОТГ", – сказав Малиновський. – "Якби так сталося, то вдалося б суттєво посилити спроможність Сераховичівської ОТГ, де всього 2 тисячі 300 населення, при нормативі спроможності ОТГ не менше п'яти тисяч".

Після обговорення, членам робочої групи таки вдалося зійтися на тому, що до складу Старовижівської селищної ОТГ, окрім передбачених Перспективним планом Галиновільської, Нововижівської, Старогутівської, внесуть ще чотири сільради: Поліську, Мизівську, Журавлинівську і Седлищенську. Натомість із її складу вивели Руднянську, що ввійшла до Смідинської сільської ОТГ.

Озвучені на засіданні пропозиції, щодо внесення змін до Перспективного плану формування територіальних громад Волинської області, що стосуються 13 районів і 31 громади, врахували і винесуть на сесію Волинської обласної ради 16 листопада.

Надрукувати
мітки:
коментарів