Поділитись:

У Луцьку говорили про добропартнерство України та Польщі

Вівторок, 31 жовтня 2017, 12:49
У Луцьку говорили про добропартнерство України та Польщі

У місті Луцьку 28 жовтня у СНУ ім. Лесі Українки відбулася робоча зустріч, на якій говорили про плани діяльності Польсько-українського форуму партнерства до кінця 2017 р., звіти обох сторін та заснування нагороди імені Богдана Осадчука.

Україну на засіданні форуму представляли співголова форуму, журналіст Віталій Портников, директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, перший віце-президент Польсько-української господарчої палати Олег Дубіш, ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан і ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, - повідомляє "Волинський монітор".

Із польської сторони участь у форумі взяли його співголова, директор Центру східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький, координатор Інституту фундації східних студій, Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Україні у 2005–2010 рр. Яцек Ключковський, член Східноєвропейської комісії Польської академії знань Ян-Яцек Бруський, директор Інституту політичних студій Польської академії наук Гжегож Мотика та директор Південно-східного наукового інституту Державної вищої східноєвропейської школи Станіслав Стемпєнь.

За роботою форуму спостерігали представники Генерального консульства РП у Луцьку на чолі з Генеральним консулом Вєславом Мазуром та науковці зі СНУ імені Лесі Українки.

На початку господар зустрічі Віталій Портников попросив Яна Маліцького поінформувати присутніх про плани щодо нагороди форуму, яка носитиме ім'я Богдана Осадчука. Її планують вперше вручити 2 грудня цього року з нагоди 26-ї річниці визнання Польщею незалежності України. Присутні дискутували про те, згідно з якими критеріями присуджуватимуть майбутню нагороду. Обговорили також можливих кандидатів на отримання першої нагороди: йшлося, зокрема, про відомих діячів та інституції, що зробили важливий внесок у розвиток добросусідських польсько-українських стосунків.

Після цього учасники зустрічі обговорили плани щодо засідання білатерального форуму у Варшаві, запланованого на 3 грудня. Ян Маліцький повідомив, що щорічний Салон поезії в Польському театрі цьогоріч присвятять творчості Василя Стуса.

Наступна тема обговорення – плани діяльності форуму до кінця року. Після варшавського засідання має відбутися зустріч у Харкові в середині грудня. Її організують Посольство РП в Україні, представництво Польської академії наук у Києві та Польсько-український форум партнерства. У грудні до Харкова мають завітати президенти Польщі та України.

Яцек Ключковський запросив присутніх на XI форум "Європа–Україна" в Жешуві, організатором якого є Інститут східних студій. Основна тема цієї зустрічі – "Асоціація – і що далі?". Участь у ній візьмуть представники світу політики, науки й бізнесу. "Програма заходів передбачає чотири блоки та близько 40 панельних дискусій", – зазначив Яцек Ключковський.

Учасники форуму дійшли теж згоди щодо того, що кожна зі сторін приготує звіт за 2017 р. "Він міститиме оцінку найважливіших проблем і загроз у польсько-українських стосунках та рекомендації щодо їх вирішення", – зазначив Ян Маліцький. Спочатку присутні обговорили можливість створення спільного документа, але потім обидві сторони пристали на пропозицію Віталія Портнікова, щоб "кожен зробив свій документ". Український співголова запропонував представити ці документи одне одному для ознайомлення. Присутні також вирішили надіслати обидва звіти міністрам закордонних справ Польщі та України.

Надрукувати
мітки:
коментарів