Поділитись:

У Луцьку може спалахнути епідемія кору

Вівторок, 31 жовтня 2017, 13:11

На Волині черговий епідемічний підйом кору прогнозувався на 2017 рік.

Станом на 30 жовтня в області зафіксували три випадки кору. Двоє захворілих проти кору не прищеплені. Третій випадок зареєстрований в учениці 2 класу загальноосвітньої школи №3 м. Луцька. Існує загроза поширення інфекції серед школярів, оскільки 50% учнів цього класу та 30% учнів школи – не прищеплені проти кору відповідно до віку, а 55 осіб не мають жодного щеплення проти кору,

Незважаючи на те, що кір традиційно вважають так званою "дитячою" хворобою, їй піддаються і дорослі люди, більш того, кір у дорослих протікає набагато важче. Переважно хворіють ті, хто не був вакцинований проти кору, – інформує Волинський обласний лабораторний центр.

Довідка:

Кір належить до розряду гострих інфекційних хвороб і викликається специфічним видом вірусу. Для поширення захворювання необхідні три умови: хворий на кір (джерело інфекції), повітряно-крапельний механізм передачі вірусу і сприйнятливий до захворювання організм. Хвора людина є заразною не лише тоді, коли вже є ознаки захворювання, але і за кілька днів до їх виникнення.

Починається захворювання зі слабкості та млявості, порушення сну і апетиту, різкого підвищується температура до 39-40˚С і вище. Сухий кашель, червоні повіки, сльозотеча, гнійний кон'юнктивіт, далі з'являється рясний яскраво-червоний висип, котрий характеризується послідовністю зверху вниз – на обличчі, за вушною раковиною, на волосистій частині голови, шиї, тілі, кінцівках. Висип має тенденцію до злиття й утворення більших плям, що виступають над поверхнею шкіри. З появою таких симптомів, необхідно не зволікаючи звернутись до лікаря.

У невакцинованих осіб можливі тяжкі ускладнення з ураженням бронхів, легень, головного мозку.

Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього лишається проведення дітям профілактичних щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби.

Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію – у 6 років.

Надрукувати
мітки:
коментарів