Поділитись:

Порахували, скільки студентів волинські виші набрали без ЗНО

Вівторок, 31 жовтня 2017, 14:14
Порахували, скільки студентів волинські виші набрали без ЗНО

Загалом цьогоріч в Україні 27% бюджетників і майже 39% контрактників вступило до університетів в обіхд зовнішнього незалежного оцінювання.

На контракті ситуація ще гірша. Схема виглядає так: після 9-го класу учень без ЗНО вступає до ПТУ або коледжу, а потім – також без ЗНО – на другий або третій курс вишу, – інформують texty.org.ua.

Виші подають заявку про те, скільки планують прийняти "молодших спеціалістів", а чиновники з МОН її затверджують. В Міністерстві наразі говорять, що не збираються скорочувати кількість бюджетних місць для цієї категорії. Зі слів чиновників, кількість таких новоспечених студентів залежить від запиту на ринку праці, а також від того, скільки молоді закінчило цього року ПТУ та коледжі, і скільки виші планують набрати.

Деякі ВНЗ домовляються з коледжами заздалегідь, приблизно наприкінці навчального року, про "перехід на бакалаврат". Іноді потенційних студентів беруть цілими групами. Вступні іспити у цьому випадку – лише формальність, адже в результаті зацікавлені обидві сторони.

Екс-заступниця Міністра освіти і наукиІнна Совсун зауважує, що не завжди вступ до ВНЗ після коледжу є спробою обійти ЗНО. Із її слів, існує чимало сильних коледжів, переважно технічних, які дають практичну підготовку. І далеко не всі випускники шкіл, котрі добре здають ЗНО з математики, хочуть вчитися на технічній спеціальності. Переважна більшість віддає перевагу так званій "економічній освіті", яка в нашому суспільстві вважається престижнішою.

"Через нестачу абітурієнтів на деякі технічні спеціальності, ВНЗ часто "закривають" бюджетне замовлення за рахунок молодших спеціалістів", – пояснює вона.

Та якщо взяти такі популярні напрями, як економіка, право, фінанси, банківська справа або педагогічні спеціальності, то вступ до вишу "через ПТУ" – це справді спосіб отримати вищу освіту в легкий спосіб, – вважає Інна Совсун.

Луцький національний технічний університет набрав 567 "молодших спеціалістів" без ЗНО. Це 42,3 % від загальної кількості бакалаврів. У Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки таких студентів 396. Це 22,7 % від загальної кількості.

Надрукувати
мітки:
коментарів