Поділитись:

Пояснили, чому українцям боргують зарплати

Четвер, 02 листопада 2017, 09:38

Борги із виплати зарплат в Україні продовжують зростати. У державному та приватному секторі з початку року заборгованість зросла на 38% (на 700 млн грн) і становить вже майже 2,5 млрд грн.

Про це говорять дані Держстатистики і дослідження Економічного дискусійного клубу (ЕДК). Експерти кажуть, що заборгованість зростатиме, а частина працівників співвідношення ціни і якості ніколи не отримає через закінчення терміну давності, – пише Сегодня.

Цифри

Як видно з інфографіки, 76% невиплат припадає на промисловість і лише 24% – на інші сфери. При цьому з майже 2,5 млрд грн 1,34 млрд (54%) припадають на працюючі структури, а 46% – на підприємства-банкрути та економічно неактивні (тобто ті, які не ведуть діяльності).

Порівняно з минулим роком, стали краще виплачувати на працюючих підприємствах, де борги порівняно з трьома кварталами 2016 року зменшилися на 11,7%. На жаль, це не змогло знизити загальну суму боргу у країні, оскільки заборгованість щодо непрацюючих підприємств збільшилася в 8 разів – з 2,1% до 16,1%.

За регіонами найбільші суми боргів в східних, промислових і самих населених областях, порушених війною: це Луганська – 531,8 млн грн, Донецька – 508,6 млн грн боргів. Найкраща ситуація в аграрних і малонаселених Закарпатській та Чернівецькій областях – там не виплатили за 2017-й всього 2,5 і 2 млн грн відповідно. Але при цьому на Буковині весь борг припадає на працюючі підприємства, на Закарпатті такого боргу – 80%.

Експерти

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко пояснює величезні борги в промисловості тим, що на заводах зарплати офіційні, а в більшості інших сфер (торгівля, сервіс, частково банки, операції з нерухомістю) більшу частину заробленого платять "в конверті".

"Багато комбінатів, машинобудівні заводи через бої стоять або працюють не на повну потужність, звідси зростання заборгованості, – каже Охріменко. – Є великі борги і щодо "конвертів", але статистика їх не враховує".

За словами експерта ЕДК Юрія Турянського, значне зниження заборгованості в січні 2017-го (на 213 млн грн, або на 10,6%) було ситуативним. Воно повторюється щорічно, оскільки закінчується бюджетний рік, і підприємства за максимумом розраховуються з боргами за рахунок прибутку і дивідендів.

"З лютого знову почалося зростання, викликане не тільки фінансовою неспроможністю, а й зростанням мінімальної зарплати вдвічі – з 1600 до 3200 грн. У багатьох структурах, насамперед у державному секторі, її нарахували, але виплачують в повному обсязі через затримки з фінансуванням", – роз'яснив Турянський.

Однак експерти впевнені, що якщо державі вдасться досягти закладеного в бюджеті зростання ВВП до 3%, ситуація може поліпшитися.

Гроші через суд і термін давності

За невиплату зарплати для керівників підприємств передбачена відповідальність від адміністративної (догана, штраф 510-1700 грн за затримку або неповну видачу) до кримінальної (штраф від 8500 до 22 500 грн, при умисній невиплаті або розтраті "зарплатних" грошей – 3-5 років в'язниці).

На жаль, зі слів юриста Володимира Столітнього, ці заходи на практиці майже не працюють.

"Довести, що шеф свідомо не платив зарплату, і посадити його до тюрми малореально. Зазвичай люди відсуджують свої заробітки, але часто отримати гроші складно, особливо якщо підприємство – банкрут. Також є термін позовної давності – 3 роки, потім зароблене пропадає", – роз'яснив нам Столітній.

Зі слів Турянського, ще одне джерело погашення боргів працівникам підприємств-банкрутів через суд – кошти, виручені від продажу їх майна. Але низька ліквідність такого майна не завжди дозволяє розрахуватися з працівниками.

Надрукувати
мітки:
коментарів