Поділитись:

БЛІЦ: Олександр Вовченко про преміювання патрульних та трудотерапію

Неділя, 05 листопада 2017, 20:00

Вже за місяць на патрулювання вулиць міста вийдуть нові поліцейські. Про те, яка ж ситуація в управлінні на сьогодні, чи готові луцькі копи до зими, як їх наказують та як преміюють, "Конкуренту" вдалося запитати в начальника Управління патрульної поліції міста Луцька Олександра Вовченка.

- Олександре Анатолійовичу, чи готові луцькі патрульні до зими та чи перейшли вже на зимовий варіант форми?

- Так, вона вже в них є. Минулого року ті патрульні, які заступали, ще не випустившись із Сокрич, були повністю забезпеченими формою, адже заступали саме у зимовий час. От в тих містах, де заступали літом, то спочатку видали форму, в якій я сиджу і 2 футболки для заміни. А потім, коли вже приходив зимовий період, то там із затримками видавали форму. В нас по формі взагалі проблем ніяких немає.

До того ж патрульні отримали ще один комплект нової форми, але літній. Його й влітку отримували, адже пропрацювали рік. Саме раз у рік видається така форма, в якій я зараз сиджу. Спочатку це була форма американського виробника "5,11", а потім почали шити в Україні, але за стандартами цієї ж форми зі США. Нині ми перевели їх на зимовий одяг. Вже всі патрульні заступають в трикотажних шапках, мають зимові куртки з підстібками, з усім. А черевики у нас демісезонні. Влітку в них трохи спекотно, але взимку ще ніхто не скаржився, що в них холодно.

- Коли можна очікувати на вулицях Луцька піших та велопатрулів?

- Щодо велопатрулів, то це питання для мене трохи болюче, тому що я ще минулого року ініціював це. Хотів, щоб обласна рада передала, подарувала, купила для управління патрульної поліції велосипеди. Це не підтримали. Аргументація була така: "Ви в місті працюєте, тому нехай вам місто і купує".

Потім, коли ми почали запускати траси, я вже побачив, що актуальності велопатруля немає, тому що немає кого на ці велосипеди садити. Після цього я вже велосипеди й не просив, бо для чого, щоб вони просто стояли? Якщо воно є, то повинне використовуватися. Потім проаналізував, що можливо і добре, що ці велосипеди нам не дали, тому, що велопатруль це не просто сіли на велосипед і поїхали. Це потрібно, щоб людей навчили – як людей затримувати на велосипеді, тому, що велопатрулювання воно насправді тяжче ніж автомобільне. Плюс до цього патрульних треба відповідно одягнути. Я ж не можу в такій формі, як я зараз сиджу, посадити на велосипед в 30-градусну температуру хлопців-дівчат, щоб вони каталися просто по парку і думали, де б тільки в тіньок заховатися.

Потрібно, щоб була форма – шорти, футболка, бажано світлого кольору, щоб сонце відбивала, шолом відповідний. Плюс аптечка щоб була на цьому велосипеді, тому що патрульна поліція повинна допомагати, надавати медичну допомогу. Тобто до цих велосипедів повинна бути атрибутика, яка убезпечить поліцейського і зможе створити йому умови, щоб він міг нормально затримувати. Наразі це неможливо зробити, тому що я не можу добитися фінансування від місцевого чи обласного самоврядування.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЛУЦЬК У ПОСИЛЕНОМУ РЕЖИМІ ПАТРУЛЮЮТЬ КОПИ ІЗ П'ЯТИ МІCТ

Що стосується пішого патрулювання, то як тільки буде змога випустити піший патруль, я його одразу ж і випущу. З чим це пов'язано? Знову ж таки з нехваткою кадрів. У мене повинно бути 12 машин на місто, а зараз їздить тільки 4, то яке піше патрулювання?! Вийдуть зараз нові хлопці-дівчата з Сокирич, ми частково будемо запроваджувати піше патрулювання, особливо у свята, у вечірній час, тому що "ялинки", якісь виставки будуть і потрібно, щоб патрульні ходили пішки.

На літо в планах обов'язково зробити піше патрулювання особливо в паркових зонах, якихось пляжних, зонах відпочинку і так далі. Кількість особового складу на той час буде достатньою. Орієнтовно буде 3-4 піших патрулі на місто як у вечірній, так і в денний час.

- У зв'язку із теперішньою завантаженістю луцькі патрульні отримують премії? І як наказуєте поліцейських?

- Зарплата в патрульного сягає 8,1-8,2 тисяч гривень. Цю суму формують такі критерії як посадовий оклад, їхнє звання, вислуга років і все решта. Але щоб було в них 8,1 тисяч гривень, то враховується і премія. Якщо патрульний несе службу так, як потрібно, він отримує свої 8,1-8,2 тисячі. Якщо ж патрульний відверто, є такі випадки, щось псує, не признається, і ми шляхом службового розслідування виявляємо, то караємо. Він, по-перше, обдурив свого командира роти.

Грубо кажучи, якщо він зараз сидить і просто грається, бо йому немає що робити, рацією чи камерою, він її псує. Завтра інший патрульний виходить на службу і в нього немає цієї рації і камери, от тоді вже й караємо. Не можуть поліцейські отримати премію за бездоганне несення служби, якщо він відвертий брехун, або на нього приходить 10-20-30 скарг від громадян. Якщо ми знаходимо підтвердження на ці скарги, то для чого такий поліцейський?!

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ГОЛОВНИЙ ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ ЛУЦЬКА РОЗПОВІВ ПРО НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ ПАТРУЛЬНИХ

Вже четвертий місяць ми не практикуємо взагалі зняття премій. Тому, що зарплата у 8 тисяч 100 гривень із теперішнім курсом долара – ми розуміємо, що це не та зарплата не просто для поліцейського, а взагалі для людини. І не хочеться вже з них знімати ту тисячу чи дві тисячі гривень. Ми іншими шляхами боремось – трудотерапію їм приписуємо (сміється - ред).

А ті хлопці, яким потрібно дати якусь премію, то якщо фінансово ми не можемо це зробити, то балуємо додатковим вихідним днем. Буду клопотати перед департаментом, щоб все таки хоча б перед Новим роком саме цим патрульним прийшли якісь приємні бонуси.

- Чи багато у луцькій патрульній поліції служить атовців?

- На сьогодні в патрульній поліції Луцька працює 49 учасників бойових дій. Здається навіть 51, бо перевелися ще двоє. Це ті учасники бойових дій, які не просто на блок-посту стояли, а ті, які дійсно пройшли "гарячі точки". У них, можливо, більш відповідальне ставлення до цієї роботи, тому що вони побачили, що там відбувається і не хочуть щоб таке було в їх рідному місті.

Ми абсолютно не ділимо ти атовець чи не атовець, ти колишній офіціант чи ти бармен колишній, в нас так – закінчив навчання, прийшов до нас на службу і все – ти патрульний поліцейський. Не важливо, ким ти був раніше, а важливо те, що ти робиш саме зараз.

Надрукувати
мітки:
коментарів