Поділитись:

Чому українські студенти обирають навчання в Польщі

Середа, 08 листопада 2017, 19:33

За останні 10 років кількість українських студентів у Польщі зросла в понад 11 разів. У 2015 р. у країні навчалося більше 20 тисяч студентів із України, а це становить половину від усіх іноземних студентів у Польщі.

Про це повідомляє "Монітор Інфо", посилаючись на Polskie radio dla zagranicy.

До 2020 р. в Польщі буде близько ста тисяч іноземних студентів. Це пов'язано з тим, що в найближчі роки у Польщі прогнозують зменшення кількості студентів-поляків. Причина – демографічна структура в країні, зазначає газета.

Чому саме Польща? Причини потрібно розділити, принаймні, на дві групи. З одного боку – пропозиція. Інформація про можливості отримання вищої освіти в Польщі є скрізь: в Інтернеті, у друкованих ЗМІ, у транспорті, на освітніх виставках. Це результат 10-річної маркетингової кампанії польських вишів на українському ринку. З другого – нинішня складна ситуація в Україні, а саме війна з Росією на сході.

Олена приїхала в Польщу в вересні минулого року. Вона навчається на магістратурі в одному з приватних вузів Варшави.

"На жаль, наша країна, Україна, зараз проходить досить нелегкий період. Ще у 2016 р. я вирішила їхати в Польщу, до Варшави. Мені тут подобається, перекваліфіковуюся на іншу спеціальність як журналіст, адже попередня моя освіта – вчитель молодших класів. Звичайно, мені подобалося працювати в цій сфері, але захотілося чогось нового. Мені подобається Варшава, подобається тут навчатися, мій вищий навчальний заклад", – розповідає Олена.

Зазначимо, що більшість українських студентів обирає приватні вузи. Найчастіше українці в Польщі вивчають економіку, інформатику, англійську мову і логістику.

Висока ціна освіти не відлякує українців, які розуміють, що навчання у Польщі дає набагато кращі стартові можливості, аніж в Україні. І це розуміють як абітурієнти, так і їхні батьки.

Ірина приїхала в Польщу восени минулого року. Вона вивчає міжнародні відносини в одному із столичних вузів.

"Коли в Україні я отримала диплом вчителя молодших класів, для мене постало питання – а що далі? Звісно, що робота з дітьми завжди приносила мені радість, але в своєму житті хотілося досягти чогось більшого. Можливо, під впливом подій 2015 р. в Україні, я зрозуміла, що мене більше цікавить дипломатія, європеїстика, політологія. Тому я обрала Польщу, країну, яка дасть мені можливість працювати в міжнародних, зокрема європейських організаціях. Завдяки підтримці моїх батьків, я змогла навчатися в цій країні, країні Європейського Союзу", – каже Ірина.

Протягом останніх кілька років польський уряд постійно спрощує умови роботи для іноземців, які навчаються або закінчили університети Польщі. Культурна і мовна близькість теж мають неабиякий вплив.

Як показує практика, багато студентів, які приїжджають на навчання до Польщі, рано чи пізно влаштовуються на роботу, щоби заробити на власні потреби або ж допомогти батькам і самостійно оплачувати своє навчання, як, наприклад, Ірина.

"Коли я приїхала до Польщі, то одразу почала шукати роботу, тому що треба було платити за навчання, за гуртожиток і, взагалі за життя в цій країні. Моя перша робота – це працівник "McDonald's", стандартна робота для студента. Зараз я працюю баристою в "Costa Coffee". Звісно, це тільки початок. В мене попереду ще рік навчання і магістратура. Моя справжня мета – це робота в міжнародних організаціях, а саме – UNICEF чи UNESCO. Я захоплююся діяльністю цих компаній", – додає дівчина.

Оскільки в Польщі можуть працювати лише повнолітні, то не всі першокурсники одразу можуть шукати собі роботу. Така ситуація була і в Катерини, яка вступила до вузу, коли їй ще не було 18 років, тому шукати роботу вона почала через півроку після приїзду до країни.

"Коли я приїхала до Варшави, я не змогла влаштуватися на будь-яку роботу, через те що мені не було 18. Але вже через півроку я влаштувалася на роботу в фаст-фуді "North Fish". Там я працювала кухарем: смажила рибу, робила бургери і таке інше. Зараз я працюю офіціанткою в кав'ярні. Там мені подобається більше, і заробітна плата, і атмосфера", – розповідає українська студентка.

Після Майдану більшість була переконана, що випускники європейських вузів повернуться до України, але в дійсності це не зовсім так. Хоча в Україні і відбуваються реформи, покращується рівень життя, підвищують мінімальну заробітну плату, але наразі умови життя в Польщі кращі ніж в Україні. Поки точно ясно, що українці, які мають західні дипломи, можуть реалізувати себе як за кордоном, так і в своїй рідній країні. Згідно даних аналітичного центру CEDOS, більшість українських студентів хотіла би в майбутньому працювати в Польщі чи, принаймні, частково поєднати кар'єру з Польщею. Після закінчення навчання Олена планує залишитися в Варшаві, однак вона не виключає можливості повернення на батьківщину.

"В принципі, маю плани залишатися працювати тут, знайти себе. Звичайно, життя покаже. Щиро вірю, що наша Україна буде процвітати, що люди будуть щасливими, і все буде добре. І, можливо, пройдуть роки, і я повернуся в Україну з такими планами, аби будувати там сім'ю, працювати, але поки таких планів наразі не має", – відзначає Олена.

Згідно з недавнім опитуванням іноземців, переважна більшість нинішніх студентів вказали одну причину, щоб залишитися в Польщі – робота. А друга причина – щоб ця робота була добре оплачувана. Також іноземці вказували на ліберальне міграційне законодавство.

Однак не всі студенти мріють залишитися тут після закінчення навчання, деякі ставляться до Польщі як до вікна в більш забезпечену частину Європи або ще далі на Захід – в Сполучені Штати Америки. Катерина мріє відкрити власний бізнес в Америці, тому Польща – це для неї тільки початок.

"На майбутнє планую відкрити свій бізнес, але не в Польщі. Я вважаю, що є в Європі країни з кращими показниками життя ніж Польща. А взагалі-то я мрію про життя і працю в Сполучених Штатах Америки", – зізнається Катерина.

Наразі кількість українських студентів в Польщі збільшується щороку, і навряд чи ця тенденція скоро піде на спад. Все більше і більше молоді намагається виїхати за кордон в пошуку кращого життя, і це має стати сигналом для України. Уряд має звернути увагу на збільшення числа емігрантів та прикласти зусилля, аби створити необхідні умови для навчання та роботи своїх громадян.

Надрукувати
мітки:
коментарів