Поділитись:

Крадіжки автомобілів на єврономерах: експерт пояснив, як діяти власникам

Середа, 08 листопада 2017, 12:50

Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко роз'яснив, що робити, коли викрали автомобіль на іноземній реєстрації.

Про це він написав у Facebook.

З його слів, заявити про крадіжку такого автомобіля як про злочин може будь-хто. Але написати заяву про крадіжку і подати автомобіль у розшук зможе тільки власник транспорту на підставі його документів, тобто свідоцтва про реєстрацію з його прізвищем.

"Якщо у викраденому автомобілі перебував техпаспорт, то у відділення поліції потрібно надати: цивільний паспорт автовласника, що засвідчує його особу;
договір купівлі авто (цей документ так само повинен зберігатися у власника, оскільки він є основоположним до права власності); другий комплект ключів від автомашини. Співробітники поліції в короткі терміни можуть самостійно з'ясувати приналежність викраденого автомобіля власнику (за базами, бо там потерпілий вказаний як власник) і на підставі проведеного розслідування прийняти заяву про викрадення. Як це зробити щодо авто на бляхах? Ніяк! Як подати заяву про крадіжку автомобіля, якщо управління і / або володіння транспортним засобом грунтується на довіреності?" – написав він.

Як пояснив експерт, при подачі заяви про викрадення українського авто може бути два варіанти:

  • видана генеральна довіреність дозволяє водію здійснювати всі дії, спрямовані на збереження переданого транспортного засобу та звернення до поліціі в разі його крадіжки;
  • документ виданий тільки на керування автомобілем.

У першому варіанті водій автомобіля має право самостійно подавати заяву про крадіжку і співпрацювати з поліцією цілком. При другому варіанті подати заяву на розшук автомобіля має право тільки власник, тобто особа, яка видала довіреність.

Однак повністю уникнути участі власника машини у справі про розшук не вийде. Людина буде притягнута співробітниками поліції до розслідування, і саме вона ( а не той, хто їздить на авто) буде визнана потерпілою.

"А хтось бачив доручення від литовської фірми на бляхи, в якому власник авто – литовець – апріорі знав, що авто вкрадуть, і написав, що дозволяє йти водію-українцю заяву про крадіжку писати? А коли і напише, то потерпілим визнають лише номінального власника – литовця... Саме тому крадії авто на бляхах майже не ризикують, коли крадуть такі авто.. На жаль", – підсумував Назаренко.

Надрукувати
мітки:
коментарів