Поділитись:

Рух і торгівлю в центральному парку Луцька обмежать: схеми, пропозиції, зауваження

Вівторок, 14 листопада 2017, 14:30

Навесні 2017 року на сайті Луцької міської ради оприлюднили проект рішення про додаткове розміщення пунктів торгівлі, організацію проведення масових заходів та руху транспорту в Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Оскільки проект має статус регуляторного акту, тож його повинні обговорити у громадському колі. Тому 14 листопада за участі підприємців та представників органів місцевого самоврядування відбувся круглий стіл.

Торгувати за погодженням

Планується, що у випадку проведення якихось масових заходів, фестивалів на початку парку громадська організація чи підприємець-організатор повинні звернутися до міської ради за погодженням, укласти договір із комунальним підприємством "Парки та сквери м. Луцька" для забезпечення порядку та самостійно підготувати локальну схему розміщення пунктів на місці проведення заходу.

Якщо ж організатором є державний орган, орган місцевого самоврядування, державне (комунальне) підприємство, то має бути розпорядження міського голови, доручення міського голови (заступника міського голови) про проведення заходу. Також потрібне інформаційне узгодження із комунальним підприємством "Парки та сквери м. Луцька" та самостійно підготовлена локальна схема розміщення пунктів на місці проведення заходу.

А ось торгівля з транспортних засобів (причіпів тощо) на території парку буде заборонена.

Порядок буде, коли буде схема

Якщо щодо розміщення точок для торгівлі довгої дискусії не було, то обговорення схеми та порядку руху було гарячим. Частина підприємців нарікали, що у запропонованому проекті порядок руху транспорту є порядком заборон без вказання альтернатив та вирішення дискусійних питань щодо паркування, доставки товари тощо.

Пропонується, що рух транспорту в парку буде заборонений, окрім малих механізованих засобів вагою до 0,8 тонн. Для того, щоб підприємці могли доставити товар, їх потрібно отримати відповідну перепустку. Рух по парку буде відповідно до схему, яку, щоправда, ще не розробили.

Керівник Луцького зоопарку Людмила Денисенко запропонувала інформувати про схему стоянки перед в'їздом до парку. Оскільки навесні до зоопарку приїжджають автобуси з дітьми і важливе їх безпечне розміщення.

Підприємець Павло Цапюк запропонував збільшити тоннажність транспорту. Таку ж пропозицію підтримав підприємець Роман Хорзов, адже такою малою машиною доставити товар досить важко. Як альтернативу, заступник луцького міського голови Костянтин Петрочук пропонував варіанти: закупити підприємцям одне авто для таких потреб, аби винайняти. Зрештою, дійшли до думки, що питання будуть обговорювати.

Окрім цього, передбачають підприємці, постануть проблеми із постачальниками, які мають власний графік роботу. А відповідно до запропонованого порядку пропонується, аби рух був у робочі дні з 7:00 до 10:00 та з 19:00 до 21:00, у вихідні дні (субота та неділя) з 7:00 до 10:00.

Щодо транспорту комунальних підприємств, служб оперативного реагування, то для них рух буде без обмежень. Рух транспортних засобів іншого призначення та/або в інші години на території парку пропонують заборонити.

Рух транспорту, велосипедистів, пішоходів територією парку буде відповідно до схеми, розробленої департаментом житлово-комунального господарства міської ради та погодженої в установленому порядку.

Утім, скільки буде коштувати ця схема, коли її зможуть розробити, залишається під питанням. Зрештою, заступник міського голови Костянтин Петрочук запевнив, що при розробці врахують думку підприємців та представників комунальних установ, які діють на території парку.

За пропозицією заступника міського голови Олександра Рачкова вирішили, що у проекті рішення вкажуть, що заборона в'їзду в парку без перепусток діятиме вже 20 квітня 2018 року (зазвичай, це початок сезону торгівлі). Але цей пункт набуде чинності лише за умов, якщо буде розроблена та погоджена схема організації руху. Цю процедуру планують завершити до 1 березня. Однак проект такого рішення має ще погодити виконавчий комітет. Орієнтовно це питання розглядатимуть у грудні 2017 року.

До слова, як стало відомо під час круглого столу, в'їзд у парк й нині заборонено. От лише відповідні знаки постійно викрадають. Тож, сподіваються, лише фізичне обмеження у вигляді болардів чи інших засобів, впорядкує рух.

Надрукувати
мітки:
коментарів