Поділитись:

Україну можуть "вигнати" з Болонського процесу

П'ятниця, 17 листопада 2017, 18:21

Україна ризикує випасти з Болонського процесу, якщо найближчим часом повноцінно не запрацює Національне агентство забезпечення якості вищої освіти.

Про це заявив перший заступник міністра освіти Володимир Ковтунець, – інформує РБК-Україна.

"Упродовж багатьох років ми не можемо почати повноцінну роботу Національного агентства забезпечення якості вищої освіти. Без такого незалежного агентства ми – переважно в сірій зоні – учасники Болонського процесу і якщо ми таке агентство не запустимо, ми ризикуємо випасти з Болонського процесу", – заявив Ковтунець.

Із його слів, вихід з Болонського процесу поставить крапку на європейській інтеграції України у сфері вищої освіти. Заступник міністра зазначив, що згідно з новою процедурою, Міністерство освіти і науки повинне сформувати конкурсну комісію з участю п'яти громадян України і чотирьох представників міжнародних організацій.

Нагадаємо: раніше повідомлялося, що майже 80% української молоді отримує вищу освіту.

"За ступенем охоплення вищою освітою, ми займаємо десь десяту, дванадцяту позицію в світі – 79%. Це дані Всесвітнього економічного форуму. От якщо взяти молодь віком від 20 до 26 років, то 79% отримують так чи інакше вищу освіту. 60% отримують за рахунок бюджету, ще 20% отримують його за власні гроші", – заявив Ковтунець.

Довідково:

Болонський процес – процес структурного реформування національних систем вищої освіти країн Європи, зміни освітніх програм і потрібних інституційних перетворень у вищих навчальних закладах Європи. Його метою є створення до 2012 року європейського наукового та освітнього простору задля підвищення спроможності випускників вищих навчальних закладів до працевлаштування, поліпшення мобільності громадян на європейському ринку праці, підняття конкурентоспроможності європейської вищої школи. На сьогодні 48 європейських країн, включно з Україною, є його учасниками.

Надрукувати
мітки:
коментарів