Поділитись:

Курс "новорічний": скільки коштуватиме валюта в грудні

Субота, 18 листопада 2017, 10:00

Гривня зміцнюється, курс стабілізувався, однак у кінці року з'являться нові фактори, які призведуть до її ослаблення.

Зі слів керівника відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку інвестиційної компанії Concorde Capital Юрія Товстенка, вже тиждень на валютному ринку закріпився тренд зміцнення гривні по відношенню до долара.

Основними факторами зміцнення гривні на міжбанківському валютному ринку були зниження ліквідності банківської системи, а також попит на гривню. Останній сформувався через необхідність сплачувати квартальні податки. Як правило, у такі періоди експортери починають активніше продавати валютну виручку, щоб отримати гривню для розрахунків з податковою. Однак після тижня зміцнення курс гривні стабілізувався. Навряд чи нас очікує його значне зниження.

Ближче до кінця року на курс вплине ще один фактор – перерозподіл гривні у трикутнику "банки – держказначейство – місцеві бюджети". У кінці року бізнес, міста та держава традиційно намагаються розрахуватися одне з одним – видатки проводяться у більших розмірах, держбюджет також отримує більше доходів. Такий ажіотаж по системі взаєморозрахунків створить додатковий тиск на курс гривні.

Більш того, додає експерт, не варто забувати, що основною проблемою курсу гривні залишається дефіцит поточного рахунку платіжного балансу, тобто перевищення темпів зростання імпорту над експортом.

За даними Нацбанку, у вересні 2017 року дефіцит поточного рахунку платіжного балансу залишився практично на рівні вересня минулого року – 1 млрд доларів, збільшившись порівняно з серпнем 2017 року через планову виплату відсотків за реструктуризованими облігаціями зовнішньої державної позики.

"Нагадаю, у вересні після тривалої перерви Україна повернулася на ринок зовнішніх запозичень і за рахунок розміщення євробондів залучила 3 млрд євро. Половину з цих коштів уряд спрямував на викуп реструктуризованих у 2015 році облігацій. Зважаючи на всі ці фактори, до кінця року ми очікуємо на плавну девальвацію гривні до рівня 27,50-28 грн за долар", – підсумував Юрій Товстенко.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів