Поділитись:

У Луцьку благодійники зібрали 1,3 мільйона гривень на храм у Волновасі (фото)

Понеділок, 20 листопада 2017, 12:18

У Луцьку на благодійному аукціоні зібрали понад 1,3 мільйона гривень для будівництва храму Святого Миколая у Волновасі.

Про це повідомляється у спільноті "Луцьк-Волноваха. Разом збудуємо храм" у мережі Facebook.

Черговий етап збору коштів на унікальну гуманітарну місію відбувся у п'ятницю, 17 листопада. Проміжний підсумок благодійного вечора під патронатом голови Волинської ОДА Володимира Гунчика – понад 1,3 мільйона гривень на будівництво храму Святого Миколая.

У заході взяли участь і гості із Донеччини, зокрема заступник голови Волноваської районної ради Сергій Демченко та виконувач обов'язків Волноваського міського голови Ігор Ісміханов.

Координатор ініціативної групи Володимир Мельникович, зазначив, що присутніх покликала на вечір звичайна християнська риса бути вдячними тим, хто нас захищає.

Нагадаємо: перша зустріч ініціаторів спорудження храму відбулася 22 лютого у митрополита Луцького і Волинського Михаїла. А 17 березні – перше засідання групи небайдужих, які взялися за втілення ідеї в життя.

На Великдень відбулася перша акція "Христос Воскрес – Воскресне Україна!", якою започаткувалася гуманітарна місія – об'єднання держави, яку роками штучно ділили внутрішні та зовнішні вороги. А вже 22 травня, у 3-ті роковини розстрілу наших воїнів, на Донеччині заклали капсулу з посланням до нащадків стосовно зведення храму.

Старт народної підтримки будови був даний під час фестивалю "Вишиті обереги єднання", коли городяни та гості міста жертвували на церкву гривню-п'ять-десять.

У липні 2017-го вдалося провести перший благодійний збір коштів – причому за участі значної частини тих, хто прийшов на подібне дійство і цього листопадового надвечір'я. Знані митці взяли участь у невеличкому концерті, відмовившись від гонорару. А власне під час вечора зібрали майже 700 тисяч гривень.

Щодо фінансування будівництва, то за цей час на спорудження храму, гуманітарного центру, малих архітектурних форм уже зібрали коштами, матеріалами та послугами понад 2,5 мільйона гривень. За їхнім надходженням можна простежити на сторінці благодійного фонду "Волинь 2014", фундатори якого на початку неоголошеної війни з окупантом об'єдналися для спільної відсічі ворогу та допомоги воїнам, які пішли боронити цілісність України. А нині до збору коштів уже долучилися понад 480 юридичних осіб. Географія тих, хто допомагає, – вже давно не лише Волинь. Чимало благодійників воліють залишатися анонімами.

Станом на середину листопада корпус церкви фактично збудовано. Оскільки 19 грудня – день Святого Миколая, то докладається максимум зусиль, аби до цього дня на храмі вже стояли і куполи, і хрести, а зведення малих архітектурних форм (дзвіниці, місця для освячення води, каплиці) та будинку священика (гуманітарного центру, де працюватимуть волонтери, із недільною школою) завершилося. Відкриття ж храму заплановане на 22 травня 2018 року, річницю пам'яті полеглим бійцям 51-ї ОМБ.

Під час імпровізованого аукціону вдалося зібрати понад 1,3 мільйона гривень. З-поміж лотів – і особисті речі почилого в Бозі Луцького міського голови Миколи Романюка, який свого часу першим висловив ідею спорудження храму, і твори мистецтва, і раритетні речі, з-поміж яких і автомобіль "Волинянка".

"На таку місію нічого не шкода. Спільними зусиллями, усім краєм, ми зможемо добудувати храм, що вкотре з'єднає Схід і Захід та скаже, що Україна єдина, неподільна і непереможена", – наголосив директор ТзО "П'ятидні" Валерій Діброва, який і придбав автівку.

Голова наглядової ради ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" Віктор Чорнуха, який разом із родиною зробив чималий внесок у реалізацію ідеї (від креслень та розрахунків матеріалів і їхньої вартості до активної участі в усіх аукціонах та інших дійствах), закликав творити добро і запевнив присутніх: "Ми гарантуємо, що разом відкриємо цей храм!"

"Дуже важливу справу робимо у пам'ять про Героїв. Впевнений, що всі долучилися до цього від щирої душі. Хай Бог їм допомагає. І Господнього Благословіння усій нашій Україні", – побажав на завершення доброчинного вечора Володимир Гунчик.

Наступним етапом благодійного збору коштів стане концерт Олега Скрипки, який відмовився від гонорару заради справи пошанування пам'яті загиблих і єднання. І цих митців, і чимало інших "завербував" підтримати будівництво у Волновасі заслужений діяч мистецтв України волинянин Віталій Іваницький.

Надрукувати
мітки:
коментарів
10:28
28 березня 2024
27 березня 2024
25 березня 2024
15:05
18 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
05 березня 2024