Поділитись:

#Сім_сорок. Обережно! Кури на дорозі!

Середа, 22 листопада 2017, 07:40

Якщо вірити правилам дорожнього руху (ПДР), то всі люди поділяються на чотири категорії: пішоходи, водії, пасажири та погоничі тварин. Я би виділив ще одну категорію: кури.

Знаєте, чим курка відрізняється від собаки? Собаки здебільшого переходять дорогу на переході, а кури кидаються під машину в найнесподіваніших місцях.

Цим деякі пішоходи уподібнюються курам, траєкторію руху яких на проїжджій частині годі й уявити!

Можливо, я відкрию секрет, але в ПДР є цілий розділ, який стосується прав і обов'язків пішоходів. Для початку зацитуємо головний пункт:

4.14. Пішоходам забороняється:

  • а) виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;
  • б) раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід;
  • в) допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину;
  • г) переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлено огородження;
  • ґ) затримуватися і зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов'язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху;
  • д) рухатися по автомагістралі чи дорозі для автомобілів, за винятком пішохідних доріжок, місць стоянки і відпочинку.

Якщо ви прочитали цей пункт тричі, вивчили на пам'ять, як "Отче наш", розказали своїм дітям, друзям і знайомим, тоді можна перейти до читання інших важливих пунктів.

  • 4.4. У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.
  • 4.7. Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності - на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.
  • 4.8. Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки.
  • 4.11. Чекати транспортний засіб пішоходи повинні на тротуарах, посадкових майданчиках, а якщо вони відсутні, - на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.
  • 4.13. У разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного та (або) синього кольору і (або) спеціальним звуковим сигналом пішоходи повинні утриматися від переходу проїзної частини або негайно залишити її.

Щодо останнього пункту, то сам був свідком того, як швидка з мигалками чекала на переході секунд 40, поки кури по одному переходять надорогу. Нікому навіть в голову не прийшло, що авто їде рятувати людину!

І якщо ти не дотримуєшся згаданих вище правил, то ти – курка.

Знай, коли ти перебігаєш дорогу поза межами пішохідного переходу в сутінках та ще й через подвійну суцільну, ти просто тупа курка! Якщо тобі набридло жити, просто вбийся головою об стіну – не підставляй водія, який просто може тебе не побачити.

Якщо ж ти не курка, а чемний пішохід, – дай почитати цей текст іншим курам. Можливо, вдасться зробити з них людей.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів