Поділитись:

Волинь - серед лідерів за кількістю новостворених тергромад (інфографіка)

П'ятниця, 24 листопада 2017, 09:30
Волинь - серед лідерів за кількістю новостворених тергромад (інфографіка)

Волинська область – одна з областей з найбільшою кількістю створених у процесі децентралізації об'єднаних територіальних громад.

Майже за три роки реформи децентралізації в Україні створено 665 об'єднаних територіальних громад. Якщо поглянути на офіційні дані, в цілому по країні процес дуже нерівномірний.

Два роки і один місяць. Саме стільки залишилось у місцевих рад для 100 % об'єднання у спроможні територіальні громади. За прогнозами Мінрегіону, цей процес має завершитися до 2020 року. Про це розповідає редактор VoxConnector Галина Калачова.

Процес створення ОТГ розпочався у 2015 році – зі стартом реформи децентралізації. Однак якщо поглянути на офіційні дані, в цілому по країні він нерівномірний. Найбільшу кількість ОТГ створено у Дніпропетровській, Житомирській, Тернопільській, Волинській областях. Найповільніше ОТГ створюються у Закарпатській області, на Луганщині та Київщині. Така відмінність обумовлена в першу чергу різним ставленням місцевих органів влади до процесів об'єднання, спротивом з боку окремих районних адміністрацій або міських рад через побоювання втратити робочі місця або повноваження.

До того ж, зі слів експерта, постійно виникають складнощі із законодавчою базою. Багато питань щодо розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування та органами ОТГ, фінансового забезпечення ОТГ залишаються неврегульованими, або ж регулюються в процесі. Це гальмує процес об'єднання.

Тим не менш, майже за три роки реформи в Україні створено 665 ОТГ. Цільовий орієнтир – охоплення територію України ОТГ до 2020 року на 100 %. За три роки реформи ОТГ охоплено 28,1 % або 161,7 тис. кв. км площі України.

Як зазначила Галина Калачова, прогрес залишає бажати кращого. Зважаючи на риторику уряду, наступний рік буде визначальним. У 2019 році уряд зобов'яже об'єднатися у громади міста, які до того часу залишатимуться поза їх межами.

У порівнянні з обласними та міськими бюджетами темпи зростання власних доходів бюджетів об'єднаних територіальних громад дуже динамічні. Податкові доходи ОТГ зростають швидше, ніж доходи міст.

Надрукувати
мітки:
коментарів