Поділитись:

Україна вдвічі покращила позиції в рейтингу Paying Taxes

П'ятниця, 24 листопада 2017, 13:51

Цього року у рейтингу простоти сплати податків (Paying Taxes) позиція України досягла свого історичного максимуму за останні 12 років. Україна піднялася з кінця переліку країн-учасниць у 2012 році до 43 позиції за результатами 2016 року. У порівнянні з показниками попереднього року, позиція України покращилася майже вдвічі – на 41 відсотковий пункт.

Про це розповів партнер PwC Україна В'ячеслав Власов.

Рейтинг Paying Taxes – щорічне дослідження PwC та групи Світового банку, яке проводиться починаючи з 2006 року з метою оцінки простоти сплати податків у 190 країнах світу. Країни ранжуються за показником легкості сплати податків з 1 до 190 місця. Перше місце – найбільш високий показник. Дослідження базується на оцінці нормативних актів, що регулюють діяльність малих та середніх підприємств. Рейтинг Paying Taxes є складовою рейтингу Doing Business, який оцінює легкість ведення бізнесу у світі.

Цього року Україні вдалося поставити відразу два рекорди – індивідуальний, який враховує позицію в загальному заліку, і регіональний – такого швидкого росту в Східній Європі ще не спостерігалося.

Головним фактором успіху, зі слів фахівця, стало суттєве зменшення ставки ЄСВ. Другий фактор, який помічають не всі експерти, це відносна легкість уточнення податкових декларацій та пришвидшення відшкодування ПДВ.

"Відзначу також подальше зменшення часу на облік податку на прибуток за рахунок зближення бухгалтерського обліку та правил підготовки податкової звітності. Все це дає кумулятивний ефект у вигляді зростання рейтингу і, сподіваюся, настрою суб'єктів економічної діяльності", – зазначив В'ячеслав Власов.

Від першого місця в рейтингу нас відокремлює всього лише 42 країни. Лідери рейтингу – країни, в яких відсутнє або практично відсутнє оподаткування – зокрема, Катар, ОАЕ, Гонконг.

"Звісно, ми не можемо досягнути такого "ідеалу". Нам слід брати приклад з Латвії і Естонії – вони наразі розташувалися у другому десятку рейтингу і можуть слугувати в якості орієнтира. У цих країнах дуже прості правила заповнення податкових декларацій", – розповів експерт.

В'ячеслав Власов вважає, що якщо Україна відмовиться від складних форм звітності, спростить вимоги до первинних документів та запровадить електронний документообіг, це суттєво поліпшить її позицію в рейтингу.

Також експерт зауважує, що в ході такої трансформації варто буде оголосити мораторій на нескінченні зміни податкового законодавства – будь-які зміни вимагають адаптації, а значить і часу, який впливає на результати рейтингу.

"Необхідним кроком може стати проведення податкових перевірок в електронному форматі, під час яких бізнес надає податковим органам доступ до своєї облікової системи, а спеціальна програма проводить перевірку. Як свідчить досвід країн, в яких податкові перевірки відбуваються в електронному форматі, – це сприяє побудові довірливих стосунків між державою і бізнесом, позитивно позначається на рейтингу, і в кінцевому підсумку приносить більше користі всім учасникам процесу", – додав він.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

VoxConnector

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
06 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
01 лютого 2024
30 січня 2024
05 січня 2024
04 січня 2024
08 листопада 2023
10 жовтня 2023