Поділитись:

З'явилися нові схеми шахрайства при влаштуванні на роботу в ЄС

П'ятниця, 24 листопада 2017, 19:33

Після введення безвізового режиму для українців у Європі з'явилося багато схем шахрайства.

На просторах інтернету, особливо в соцмережах, стали з'являтися оголошення про набір працівників в Європу за біометричним паспортом. Часто пропонують роботу в Німеччині, Нідерландах, Норвегії з легалізацією по прибутті в країну призначення, – пише Finance.ua.

"Кандидатам на роботу необхідно розуміти, що такої легальної роботи для некваліфікованих працівників немає. Виняток становлять фахівці в IT сфері, інженери, архітектори і т.д., але вони повинні знати мову і їм дійсно оформляються робочі візи", – попередила директор агентства з працевлаштування за кордоном Work Garant Тетяна Бугакова.

Але поширені й інші шахрайські схеми:

  • Продають запрошення на роботу і відкривають на їх підставі національні візи.

Суть полягає в тому, що людина купує запрошення на роботу від одного роботодавця, відкриває візу, в'їжджає по ній в країну, після чого влаштовується вже до "реального" наймача. У цій схемі бере участь як потенційний працівник, так і та людина, яка продає запрошення.

"При цьому, досить складно притягти сторони до відповідальності, позаяк складно провести межу між нормальною господарською діяльністю підприємства і незаконним продажем. Ускладнює процес і те, що такі випадки не входять до юрисдикції однієї країни, тобто мають міжнародний характер", – розповіла адвокат, яка співпрацює з польською адвокатською фірмою в якості юриста, Ірина Мізіна.

  • Укладають договори, які не відповідають фактичним умовам.

Йдеться про нестиковки між обумовленою заробітною платою і тією, яка вписується в договір. Також в контракті можуть вказувати меншу кількість робочих годин, ніж насправді.

Наприклад, співробітник повинен працювати на півставки, а працює на повну. Якщо працівник свідомо пішов на підписання такого договору, він так само, як і роботодавець, буде нести відповідальність.

  • Роботодавці (дуже часто агентства праці) беруть гроші за документи, які необхідні для отримання дозволу на тимчасове перебування (наприклад, карту тимчасового побиту) зі своїх співробітників.

Такі дії є незаконними, бо агентство, яке виступає в якості наймача, не має права брати за це гроші.

  • Оформляють візи в Польщу, а роботу надають в іншій країні, наприклад, Чехії (найпоширеніший напрямок для цієї схеми), Латвії, Німеччині.

Для роботи в якійсь із країн Європи з польською робочою візою, працівник повинен мати на руках контракт з польською компанією і робоче відрядження (воно може бути оформлене тільки на 3 місяці). Компанії, які займаються працевлаштуванням в Ізраїлі, як правило, пропонують їхати працівнику як туристу і там оформляти статус біженця.

Надрукувати
мітки:
коментарів