Поділитись:

У Польщі зробили нові заяви щодо Волинської трагедії

Понеділок, 27 листопада 2017, 17:31
У Польщі зробили нові заяви щодо Волинської трагедії

В Інституті Національної Пам'яті Польщі заявили про те, що українці бояться всієї правди про Волинську трагедію.

Про це сказав керівник сектору з питань увічнення пам'яті Інституту Національної Пам'яті Польщі Адам Сивек, – повідомляє Хвиля.

"Ми нічого не нав'язуємо. Просто ми бачимо, що, незважаючи на те, що загони ОУН-УПА здійснили жахливу різанину проти понад 100 тисяч беззахисних польських чоловіків, жінок і дітей, в Україні не хочуть про це пам'ятати. Навпаки ми стикаємося там з доктриною, що не було ніякої геноцидної етнічної чистки, тільки двостороння партизанська польсько-українська війна. Це всупереч фактам і викликає наш глибокий опір. Ясно, що поляки не мають права призначати Україні героїв, але ми не будемо мовчати про трагедію польського народу на Волині і південно-східній Малопольщі. Це недопустимо. І тому, з огляду на згадку про жертви, Інститут Національної Пам'яті хоче їх гідно вшанувати", – зазначив він.

Сивек вважає, що правда про Волинську трагедію зніме великий вантаж з проблемних українсько-польських відносин.

"Українці, однак, бояться правди про Волинську трагедію. Бояться того, що станеться, якщо вони відмежуються від УПА, якщо засудять її людовбивчі методи відносно поляків. Це – побоювання, від якого, на нашу думку, потрібно звільнитися. Адже що б могло статися, якщо засудити ОУН-УПА, навіть не в цілому, а ті злочини, які були ними зроблені, підбурювачів і виконавців тих злочинів? Від цього ж слова не впаде ні українська держава і не впаде його державна доктрина, ні український народ не розбіжиться по всіх сторонах світу. Зате з польсько-українських відносин буде знято великий вантаж", – підкреслив Сивек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОЛЬЩА ХОЧЕ ПАРТНЕРСТВА З УКРАЇНОЮ, ПОПРИ ІСТОРИЧНІ КОНФЛІКТИ

Надрукувати
мітки:
коментарів