Поділитись:

Електрокари стають популярними: де в Україні можна "зарядитися"

Вівторок, 28 листопада 2017, 18:40
Електрокари стають популярними: де в Україні можна

За десять місяців поточного року в Україні було реалізовано 2225 електромобілів.

Про це повідомляє асоціація "Укравтопром".

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року попит на автомобілі, що працюють винятково на електротязі, виріс на 227 відсотків. У структурі первинного ринку електрокарів найбільшу частку охоплюють машини, що були в експлуатації – 86%.

Найчастіше електромобілі купували мешканці Києва. На другому місці Харківська область, а замикає трійку лідерів за кількістю зареєстрованих в цьому році екомобілів Одеська область.

Найпопулярнішим автомобілем в українців залишається Nissan Leaf, за нього своїми гаманцями проголосували 1855 автомобілістів. Правда, переважна більшість придбаних "Ліфів" була ввезена в Україну вже з солідним пробігом.

Наступною за популярністю моделлю стала BMW i3 – 79 шт.

На третьому місці Tesla Model S – 56 шт.

Також в ТОП-5 увійшли: Ford Focus – 54 шт. і Fiat 500 – 30 шт.

Співзасновник Теслак-клубу України Назар Шимона-Давида у коментарі виданню "Сегодня" пояснює: коли електромобілів в країні стало більше, то ринок відреагував самостійно – без стимулювання держави з'явилися станції зарядки електрокарів. Але до "електрозаправок" держава повинна встановити технічні вимоги, вважає Олег Родін, директор компанії E-Line, яка встановлює зарядні станції для електрокарів. Так, в Україні поки що мало швидких електрозарядок, які заряджають машину за півгодини.

Nissan Leaf на повному заряді може проїхати 228 км. Від домашньої розетки машина заряджається вісім годин. Витрата електроенергії Nissan Leaf на кожні 100 км автомобіль становить приблизно 9,45-17,64 гривні. Ford Focus Electric на повному заряді долає 200 км. Від звичайної зарядки акумулятор машини заряджається шість годин. Ford Focus Electric на 100 км витрачає приблизно 8,6 кВт/год, або 10-18,7 грн. Заряду Nissan Leaf і Ford Focus Electric вистачить, щоб доїхати з Києва до Житомира, Чернігова, Черкас.

Tesla на повному заряді електрокар проїжджає 490 км. Tesla домашньої розетки заряджається 25 годин. Кожні 100 км електрокар споживає 6,5 кВт або 7,06-14,2 гривні. З Tesla можна доїхати до Харкова, Дніпра, Миколаєва, Тернополя, Луцька, Полтави та Вінниці. Однак в Україні поки недостатньо розвинена мережа електрозарядок. Підзарядитися під час дороги можна тільки в напрямку Львова, Одеси, Харкова. Щоб підзарядитися, на деяких заправках забронювати час. Але на електрокарі цілком комфортно пересуватися великими містами.

Карта загальнодоступних зарядних станцій для електромобілів

Електрокари стають популярними: де в Україні можна

Надрукувати
мітки:
коментарів