Поділитись:

У Луцьку розповіли про зміни в законодавстві щодо діяльності ОСББ

Понеділок, 29 лютого 2016, 13:50
У Луцьку розповіли про зміни в законодавстві щодо діяльності ОСББ

Згідно з новими змінами до законопроекту, мешканці будинку самі будуть вибирати собі управителя та вирішувати ряд інших питань.

В цьому році запланували зміни в сфері житлово-комунального господарства. Про це розповіла на зустрічі з представниками об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у Луцьку координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі "ОПОРА" Тетяни Бойко, 29 лютого.

На зустрічі експерт роз'яснювала положення закону 417-VIII "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", згідно з яким до 1 липня 2016 року співвласники багатоповерхівок повинні визначитися із формою управління у своєму будинку.

За її словами, основною проблемою всіх ОСББ є те, що в цьому середовищі існує дуже мало інформації, і навіть багато співвласників багатоповерхівок не знають один про одного.

Основний акцент представниця мережі "ОПОРА" зробила на законі 417-VIII, який прийняли минулого року. Він дає можливість мешканцям брати участь в управлінні, приймаючи на загальних зборах рішення. Для ОСББ є й ряд інших змін. До прикладу, скасовано поняття членства, тепер є тільки співвласники.

Тетяна Бойко розповіла, що ОСББ не є управителями. Однак зараз юридичні чи фізичні особи можуть надавати такі послуги. За словами координатора, найкращі управителі виходять з голів ОСББ, які мають успішний досвід господарювання в своєму будинку. Якщо керівник не влаштує чимось співвласників, вони можуть протягом місяця зібрати загальні збори, на яких прийняти спільне рішення про відмову від нього.

Що ж до самих будинків, то вони повинні бути списані з балансу ЖЕКів чи територіальної громади. Щоправда Кабінет Міністрів ще не прийняв порядку цієї дії.

Представники окремих ОСББ Луцька скаржились, що ЖЕК саботує передачу документації на будинок. Проте Тетяна Бойко запевнила, що органи місцевого самоврядування чи комунальні підприємства не мають права відмовляти в передачі документів на будинок.

В кінці зустрічі Тетяна Бойко вислухала проблемні питання, які висловили голови окремих ОСББ міста. На одні давала відповіді та рекомендації, а інші - занотувала й пообіцяла розібратись.

Присутні дійшли висновку, що ОСББ потрібні в будь-якому випадку. Для вдалого їхнього функціонування потрібно налагодити комунікацію із представниками ОСББ з інших міст, щоб можна було ділитися досвідом вирішення проблем в цій сфері.

Надрукувати
мітки:
коментарів