Поділитись:

Vox Dei: зміни для українських водіїв – добре чи ні

Субота, 02 грудня 2017, 21:00
Vox Dei: зміни для українських водіїв – добре чи ні

В Україні активно вносять зміни щодо поведінки водіїв на дорогах. Серед останніх: обмеження швидкості до 50 км/год у насалених пунктах і нові правила видачі водійського посвідчення. Із новою швидкістю українськими містами і селами водії їздитимуть з 1 січня. А от "права" по-новому видаватимуть уже: постанова Кабміну набрала чинності 28 листопада.

Про особливості нововведень і про очікуваний результат від змін ІА "Конкурент" запитало в експертів.

Керівник Регіонального сервісного центру МВС у Волинській області Олександр Малашко

Vox Dei: зміни для українських водіїв – добре чи ні

Олександр Малашко розповів, що у сервісних центрах МВС Волині перше посвідчення водія тепер видаватимуть на 2 роки з правом обміну на постійне, якщо впродовж двох років з дня його видачі не було 3-х і більше адміністративних правопорушень щодо безпеки на дорозі. Якщо такі порушення були – громадянин обмінює тимчасове посвідчення водія на постійне лише після складання практичного та теоретичного іспитів у сервісному центрі МВС.

"При цьому наголошу, що відтепер обмеженим правом керування транспортним засобом для водіїв-початківців є заборона перевищувати швидкість 70 км/год. Також важливо, що повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається. Поновлення права керування транспортними засобами здійснюється після чергової підготовки у відповідному навчальному закладі та після складання теоретичного й практичного іспитів у СЦ МВС. Таке посвідчення знову видається на 2 роки", – пояснює Малашко.

Керівник Регіонального центру МВС переконаний: всі зміни, що стосуються виховання відповідальності у водіїв, мають позитивні наслідки.

"І якщо ми говоримо, що слід стимулювати цей процес, то проведу аналогію з вихованням дітей: найефективніше починати змалку, а в нашому випадку – з водіїв-початківців", – зазначив він.

Прес-секретар Патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук:

Vox Dei: зміни для українських водіїв – добре чи ні

"Зміни однозначно позитивні. Хоча світовий досвід показує, що ДТП найчастіше спричиняють люди із середнім досвідом керування: 7-10 років. Насправді правопорушники у нас є з будь-яким досвідом. Зміни щодо видачі посвідчень на 2 роки можуть позитивно вплинути на те, що, можливо, боятимуться сідати нетверезими за кермо. Є й дрібніші порушення ПДР, але п'яний за кермом – це найстрашніше, що може бути. Тому, думаю, тепер водії задумаються".

Заступник директора з навчально-виробничої частини Луцької автошколи ТСОУ Анатолій Фаткулін:

Vox Dei: зміни для українських водіїв – добре чи ні

"Аварії спричиняють ті водії, які вже мають трохи досвіду. Адже думають, що вони "аси". От до нас приходять учні, які десь трохи кермували, але запевняють, що вже вміють їздити. А коли починаєш питати Правила дорожнього руху – то вони нічого не знають. Тому ті, хто приходить і вчиться, ми йому показуємо, як їздити, як виконувати ПДР, що можна робити, а що – ні, вони більш усвідомлені. От таким дадуть "права" на два роки, і він буде їздити помаленьку. І так у них з'явиться більше впевненості.

А от зменшення швидкості до 50 км/год особливо ні на що не вплине. Той, хто їздив 60, той буде їздити 50. А той, хто їздив 100, так і буде їздити 100. Повинні інші заходи вживати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ЧИ ДОПОМОЖУТЬ УКРАЇНЦЯМ "ТИМЧАСОВІ ПРАВА" І 50 КМ/ГОД (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
16 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
14:00
10 квітня 2024