Поділитись:

Що заважає ефективній перевірці е-декларацій в Україні?

Субота, 02 грудня 2017, 19:09
Що заважає ефективній перевірці е-декларацій в Україні?

За рік роботи із 1,5 млн зареєстрованих е-декларацій НАЗК у ручному режимі перевірило трохи більше сотні. З такими темпами перевірка е-декларацій може закінчитись за 50-60 років.

Про те, що заважає пришвидшити процес, розповів Олександр Лємєнов, головний експерт Антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ.

Введена у 2016 році в Україні система е-декларування черговий раз стала об'єктом критики європейської спільноти. Передбачалося, що е-декларування завдасть жорсткого удару корупції. На практиці цього не сталось. Причина – відсутність дієвого механізму перевірки зареєстрованих в електронному реєстрі декларацій про доходи і статки посадовців та депутатів всіх рівнів.

Представник ЄС в Україні Хюг Мінгареллі нещодавно заявив: якщо Україна не запустить автоматичну перевірку е-декларацій і не виконає низку інших умов – вона втратить право на 600 млн євро макрофінансової допомоги.

Темпи перевірки НАЗК е-декларацій на сьогодні вкрай негативні. Увесь цей процес більше схожий на імітацію діяльності, аніж на реальну роботу, – говорить експерт. Ба більше, НАЗК має доступ лише до половини загальної кількості потрібних реєстрів і баз даних. За даними НАЗК, станом на жовтень агентство мало доступ лише до 11 з 23 потрібних реєстрів. Як в таких умовах можна перевіряти без системи електронної верифікації декларації – незрозуміло.

Перевірки відбуваються в ручному режимі. Повноцінний запуск автоматизованої системи перевірки декларацій блокується через відсутність політичної волі та небажання вищого керівництва держави перевіряти по-справжньому. Автоматизована система верифікації допоможе швидко перевірити ті декларації, що були подані протягом перших двох хвиль електронного декларування, і продемонструвати реальні результати.

Серед перевірених е-декларацій НАЗК не виявляє декларацій з ознаками незаконного збагачення. Справа в тому, що зміни в Кримінальний Кодекс щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції парламент вніс у лютому 2015 року. Саме цими змінами Верховна Рада визначила які саме злочини вважаються корупційними. Як наслідок, притягти до відповідальності за незаконне збагачення можливо лише починаючи від цієї дати. Зворотної сили закон не має.

Саме тому НАЗК і не буде зараз знаходити незаконне збагачення у деклараціях – занадто мала вірогідність його там знайти у такій мізерній кількості перевірених
декларацій. В майбутньому така можливість буде, зокрема завдяки запуску автоматичної перевірки та повноцінного доступу до даних у реєстрах.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів