Поділитись:

Зима нововведень: що чекає українців

Неділя, 03 грудня 2017, 08:28

Зима, що наступила, готує українцям багато нового: в грудні нам зроблять зайвий вихідний, після Нового року вступить в силу медреформа, а в лютому митницю переведуть на "єдине вікно", – пише "Сегодня".

Грудень

Перший зимовий місяць почнеться з підвищення соцстандартів. Прожитковий мінімум зросте з 1624 до 1700 грн. Для дітей до 6 років він становитиме 1492 грн, для дітей до 18 років – до 1860 грн, для працездатних – до 1762 грн, а для непрацездатних – до 1373 грн. При цьому більше стануть і соцвиплати. "Декретні" підвищать з 421 до 440 грн. Батькам-одинакам дітей до 6 років будуть платити 1492 грн (було 1426), а дітям до 18 років – 1860 грн (було 1777), до 23 років (за умови навчання на денному) – 1762 грн (було 1684). Підвищиться і розмір допомоги особі, яка доглядає за інвалідом I або II групи, – з 1624 грн до 1700 грн.

Крім того, з 7 грудня українцям підвищать щоденний мінімум калорій і поживних речовин – вступає в силу наказ Міністерства охорони здоров'я "Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України".

У цьому місяці українців порадує і додатковий день відпочинку – за рішенням нардепів 25 грудня, день католицького Різдва, тепер вихідний. Крім того, на початку зими український безвізовий список поповниться ще однією країною – Об'єднаними Арабськими Еміратами.

Січень

Найбагатшим на зміни стане перший місяць нового року. З 1 січня в силу може вступити медреформа. Правда, в Міністерстві охорони здоров'я заявляють, що не встигають її запустити через технічні перешкоди, і хочуть трохи відкласти запуск. Але якщо проблеми вирішать, вже в січні українці зможуть вибрати будь-якого сімейного лікаря в будь-якій лікарні.

З цим терапевтом потрібно підписати договір на надання безкоштовних медпослуг. Медкарти стануть електронними, а до лікаря можна буде записатися онлайн. Розширять і список ліків за програмою "Доступні ліки": додадуть препарати для лікування виразки та гастропатології, депресії і анемії у вагітних, а також нові ліки для хворих на серцево-судинні захворювання і діабет.

Ще в січні монетизують субсидії. Їх стануть нараховувати за фактично спожиті послуги, а не за соцнормами, як раніше. Здійснювати ж перерахування субсидій буде саме Держказначейство до 24-го числа кожного місяця.

З нового року на наших кордонах має запрацювати біоконтроль. При в'їзді в Україну іноземні гості повинні будуть здати прикордонникам відбитки пальців або пред'явити біометричний паспорт. В першу чергу проект запустять на українсько-російському кордоні, а на інших пунктах пропуску система запрацює трохи пізніше.

В той же час українцям стане простіше їздити в Японію. З січня розширять коло тих, хто може подавати документи на багаторазові візи для коротких ділових, культурних і наукових поїздок. Ці візи будуть діяти не три, а п'ять років. З'являться і нові багаторазові візи для коротких подорожей з терміном дії на три роки і дозволом на перебування в Японії не більше 30 днів. А той, хто сам оплатив поїздку, зможе не надавати документи від гаранта.

Лютий

Останній місяць зими буде не надто багатий на події. Намічається обов'язкове перевндення української митниці на "єдине вікно" – систему, яка обмінюється онлайн-даними для всіх видів контролю, спрощує їх проходження і економить час. Крім того, з 24 лютого посилять соцзахист учасників АТО і подій Євромайдану. Травмовані зможуть отримати статус постраждалих, якщо вони зверталися за медичною допомогою з 21 листопада 2013 року до 30 квітня 2014 року. Вони отримають посвідчення і такі ж пільги, як і для учасників бойових дій. Закон передбачає і статус інваліда війни для українців, які отримали каліцтва через поранення від вибухівки, боєприпасів і озброєння на прифронтових територіях.

Без молока, але з реальним шоколадом

З січня 2018 року в Україні зникне молоко другого сорту, тобто вироблене в домогосподарствах перестануть використовувати у виробництві. В рамках Угоди про асоціацію з ЄС Україна повинна привести свої санітарно-гігієнічні норми, що стосуються молока, до євростандартів. Згідно з ними, у продажу повинні бути всього три сорти молока – екстра-клас, вищий і перший.

Зате з січня буде точно відомо, "правильний" шоколад у продажу чи не дуже. Відповідно до закону, з першого дня зими шоколадом зможе називатися тільки продукт, який містить не менше 43% какао-продуктів і не менше 26% какао-масла. Вимоги є і у молочного, білого і шоколаду "кувертюр" (вищого сорту). У молочному має бути не менше 30% какао-продуктів і 18% молочних продуктів, а молочного жиру – не менше 4,5%. "Кувертюр" же повинен містити не менше 16% знежирених какао-продуктів. Білий шоколад – не менше 20% какао-масла і 14% "молочки". Всі ці цифри повинні бути вказані на упаковках.

Надрукувати
мітки:
коментарів