Поділитись:

Луцькі ОСББ об'єднуються з поліцейськими задля власної безпеки (фото)

Понеділок, 04 грудня 2017, 09:47

Луцьк став п'ятим містом України, в якому стартував проект "Сусідська варта" за участю патрульних поліцейських, дільничних інспекторів та голів ОСББ міста.

Про це повідомляється на сторінці патрульної поліції у мережі Facebook.

Учора, 3 грудня, відбувся перший тренінг учасників проекту "Сусідська варта".

"Сусідська варта" – це добровільне об'єднання людей, мешканців певної території, задля превентивної функції і власної безпеки. Вона складається з трьох пріоритетів: безпека житла, співпраця з поліцією, турбота про територію (благоустрій).

"Дуже часто ми стикаємось з таким поняттям, як "моя хата скраю". До прикладу, якщо зупиняємо нетверезого водія, нам треба двох свідків, і лише одна людина з десяти погоджується. Можливо, бояться, або ж вважають, що це їх не стосується. Але п'яний водій – це потенційний вбивця. Хочеться більше взаєморозуміння і довіри. Прогрес є, але він дуже повільний", – поділився досвідом заступник командира роти Тарас Шендюх.

Натомість, голова ОСББ Катерина Зюзіна розповіла, що одного разу розслідування справи про викрадення сміттєвого бака з двору тривало майже рік. Жінці кілька разів доводилось ходити до міського відділку поліції, мовляв, справа затягнулась, вона витратила свій час, а результату, фактично, ніякого не було. Командир роти Сергій Цигульов наголосив, що такі ситуації варто попереджувати, зокрема можна встановити нормальне освітлення у дворі і камери відеонагляду.

"Часто злочин важко розкрити, бо немає, за що зачепитись, відсутні прикмети порушників та і сусіди не хочуть нічого розповідати. Необхідно не допускати правопорушень, працювати на випередження, попереджувати злочини", – переконаний Сергій.

Поставити поліцію біля кожного під'їзду чи все ж брати відповідальність на себе, співпрацюючи з правоохоронцями у всіх напрямках, – вибір, який має зробити кожен мешканець. Саме це і є лейтмотивом "Сусідської варти".

Завдяки облаштуванню території можна попередити фактично всі правопорушення, – переконані спікери тренінгу. І цим громада й допомагає поліції. До прикладу, якщо є та ж камера відеонагляду, то можна побачити прикмети і зовнішній вигляд потенційного автокрадія або ж встановити винуватця дорожньо-транспортної пригоди. З іншого боку, є ряд проблем, вирішення яких не в компетенції поліції: це і зовнішнє освітлення, і дорожня інфраструктура, і незаконні будівельні роботи.

Наразі організація IREX, спільно з канадськими тренерами відбирає ті ОСББ, які далі братимуть участь у проекті "Сусідська варта": вони вже у новому році отримають знаки проекту, які встановлять на своїй території.

Надрукувати
мітки:
коментарів