Поділитись:

Коли собака не друг людини

П'ятниця, 08 грудня 2017, 07:40
Коли собака не друг людини

У кожному мікрорайоні Луцька рано чи пізно з'являється "банда", яка тримає в страху усіх мешканців. Я маю на увазі зграї безпритульних собак, які вештаються вулицями і є реальною загрозою не тільки для дітей, а й для дорослих.

Одразу попереджаю зоозахисників: тварин я люблю, особливо собак (сама маю вдома таку радість), активно поширюю пости про зниклих/знайдених котиків і песиків і іноді купую сосиски "місцевим" чотирилапим (хоч боюся їх страшенно). Тож підозрювати мене у ненависті до тварин немає жодних підстав)

З дитинства нас вчать, що собака – друг людини. Не посперечаєшся. Якщо собака домашній, дресирований і не стикався із жорстоким ставленням. Про чотирилапих волоцюг, на жаль, цього не скажеш. І нерідко трапляються випадки, коли тварини поводяться агресивно і нападають на перехожих.

Сьогодні проблемі безпритульних тварин приділяється значна увага: виділяють чималі кошти на відловлювання, стерилізацію, вакцинацію, чіпування та на утримання їх у притулках. Проте цього виявляється недостатньо – регулярно у ЗМІ з'являється інформація про напади собачих зграй на людей. І ніякі служби та організації не зможуть гарантувати захист у разі атаки. Хіба можна тішитись, що їм зробили щеплення від сказу…

А поки безпритульні собаки спокійно живуть по-сусідству, нам залишається навчитися співіснувати з ними і запам'ятати правила поведінки у випадку небезпеки. Тож, якщо атаки не уникнути, дослухайтесь до порад фахівців, аби звести до мінімуму наслідки загрозливої зустрічі:

  1. Не бійтеся. Страх – стан не тільки емоційний, але і хімічний. І у нього є свій запах. Під час страху людина виділяє підвищений вміст адреналіну, який має характерний запах. Відчуваючи його, собака поводиться агресивно.

  2. Не вдавайте з себе жертву. Не повертайтеся спиною до собаки і не падайте на землю. Пес, який зважився напасти, не відступить, поки не порве вас на дрібні шматочки. Не можна втікати – це автоматично переведе вас в статус жертви, яку необхідно наздогнати.

  3. Не махайте руками. Не підіймайте їх вгору, не робіть різких рухів. Собака спробує вкусити вас за руки, тому можна надати йому цю можливість: поки собака демонструє свій оскал, обережно звільніть рукав куртки і дозвольте вчепитися в порожній рукав.

  4. Спробуйте "придушити" ворога поглядом. Якщо собака готується на вас напасти, дивіться йому прямо в очі. Ні в якому разі не відводьте погляд. Багато боїв між собаками закінчувалися на стадії "хто кого передивиться": слабший собака відступає.

  5. Людина "страшний звір". Потрібно загарчати або закричати, головне – щоб було страшно. Собаки дуже добре сприймають інтонацію, володіючи тонким слухом, розрізняють 1/8 тону, тоді як людина вільно розрізняє тільки 1/2 тону.

  6. Використовуйте предмети. Підійде камінь, пляшка, залізний прут, палиця, парасолька тощо. Найдоступніший – сумка. Можна засліпити собаку "сонячним зайчиком" або налякати різким звуком.

  7. Бережіть уразливі місця. У людини уразливі місця – шия, пахова область, зап'ястя (тут артерії розташовуються найближче до поверхні шкіри). З прокушеною артерією без своєчасної допомоги людина помре всього за 1,5 хвилини.

  8. Бийте. Багато разів бити та давити. Краще попасти в уразливі місця, яких у собаки дуже багато.

  9. Ухиліться від стрибка. Зробивши невдалий випад, собака починає сумніватися в своїй перевазі. У нього різко падає самооцінка, тож друга спроба буде менш сильною і впевненою. Майте на увазі, що на собак практично не діють різні нервово-паралітичні гази з балончиків.

Бережіть себе і своїх близьких. І пам'ятайте: краще запобігти сутичці і обрати інший шлях, аніж з'ясовувати, хто "господар на районі".

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів