Поділитись:

Волинь - серед лідерів за прозорістю містобудівної інформації (рейтинг)

П'ятниця, 08 грудня 2017, 17:55

Івано-Франківська, Донецька, Волинська, Сумська, Полтавська та Дніпропетровська області стали лідерами з оприлюднення даних про схеми планування.

Такі висновки зробили експерти проекту рМАР за результатами дослідження якості та відкритості даних про схеми планування областей. Дослідження проводилось шляхом моніторингу офіційних ресурсів обладміністрацій. Про це розповіла керівник сектору "Будівництво" Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк.

На основі отриманих даних сформовано регіональний рейтинг областей. Основними критеріями при рейтингуванні були легкість пошуку матеріалів, підтвердження їх офіційного статусу та узгодженість із стратегією розвитку області. Сумарно ці три критерії впливали на показники в рейтингу на 25 %.

Так, 11 обласних рад із 25 територіальних одиниць, які потрапили до рейтингу, отримали найнижчий, нульовий, показник. При цьому, наприклад, на ресурсі Запорізької ОДА опубліковане посилання на схему, але воно не працює. А в Миколаївській ОДА проект публікації обласних схем знаходиться на стадії розробки. Більшу частину текстових матеріалів схем планування опубліковано на сайтах обласних рад та адміністрацій по територіях Дніпропетровської, Івано-Франківської та Одеської області.

У Львівській області графічні матеріали прив'язані до інтерактивної карти містобудівного кадастру. Також графічні схеми опубліковані для Волинської, Донецької, Івано-Франківської, Рівненської, Сумської та Чернігівської областях.

Зі слів експерта, оприлюднення схем планування областей – необхідний крок для наведення ладу в сфері містобудування.

Хаотичні забудови міст, природоохоронних та зелених зон, управління земельними ресурсами в ручному режимі, а також корупція при виділенні земельних ділянок під
забудову. Це лише частина проблем, які є результатом того, що в Україні містобудівна документація, яка складається з генеральних планів населених пунктів, схем планування територій та планів зонування територій міст не покриває всі адміністративно-територіальні одиниці та не знаходиться в повному обсязі у публічному доступі.

Така ситуація не стимулює зовнішніх інвесторів звертати увагу на регіон, а також обмежує інвестиційні плани внутрішніх.

Для прикладу, інвестор знайшов земельну ділянку, на якій планує побудувати завод. За чинним законодавством і логікою, йому достатньо зайти на ресурс із відкритими даними про цю ділянку і вже за декілька хвилин отримати інформацію про можливість реалізувати проект з огляду на містобудівні обмеження. В реальності, розповідає Олена Шуляк, інвестора чекає сто кіл пекла, сумнівні перемовини з посередниками, купа запитів на отримання копій та інше. І ніхто не може спрогнозувати, скільки часу, грошей та нервів майбутній інвестор витратить на все це. Як ви думаєте, буде інвестор цим займатись? Певно, що ні.

За даними Мінрегіону, на сьогодні оприлюднено 24 % від містобудівної документації на всю Україну, в якій, за даними офіційного звіту Державної служби статистики, станом на 1 січня 2017 року налічувалося: 460 міст, 885 селищ міського типу, 28377 сіл.

"Така ситуація неприйнятна, адже містобудівна документація, яка регламентує правила забудови, має бути опублікованою за всіма адміністративно-територіальними одиницям. Вона має бути відкритою та доступною", – стверджує експерт.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
25 березня 2024
15:05
15 лютого 2024
06 грудня 2023
05 жовтня 2023
22 вересня 2023
16:03
08 вересня 2023
13:25
30 серпня 2023
10:42
21 серпня 2023
11:36
03 серпня 2023
13:37