Поділитись:

Мораторій на продаж сільгоспземель: втрачені можливості

Вівторок, 12 грудня 2017, 08:20

Через продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель Україна не отримає 2-3 % росту ВВП.

Про це розповів старший економіст проекту "Підтримка реформ в сільському господарстві та земельних відносинах в Україні" Київської школи економіки Олег Нів'євський.

7 грудня Верховна Рада ще на рік продовжила мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Мораторій діє ще з 2002 року, його відміна – зобов'язання України в рамках співпраці з МВФ.

Головний наслідок від продовження мораторію, вважає експерт, – це втрачені можливості. За оцінками експертів Київської школи економіки, економіка не отримає 2-3 % ВВП на рік.
Сільське господарство розвиватиметься по такій же низькій траєкторії, із тією ж структурою виробництва (зернова, олійна група, курятина), з браком фінансування, із значною корупцією в сфері розпорядження державними землями, із занепадом села. Великі підприємства витіснятимуть малі.

Українці, які є власниками паїв, й надалі не матимуть можливості вільно розпорядитись своїм майном та отримуватимуть мізер за оренду.

Нещодавно президент пояснив необхідність відстрочки запуску ринку землі.

"Я за ринок землі. Ми зробимо вирішальний крок, якщо заповнення земельного кадастру доведемо не до 60 %, як зараз, а якщо заповнимо його повністю. Я ставлю завдання зробити це за рік. Без 100 % оцифровки земельного кадастру ми не можемо говорити про запуск ринку землі", – заявив Петро Порошенко.

Ця причина, вважає Олег Нів'євський, надумана, оскільки для продажу земельна ділянка має бути зафіксована в кадастрі. Запуск ринку навпаки – стимулював би наповнення кадастру.

"Дуже схоже на те, що справжня причина полягає в наближенні виборів. Та й гроші міжнародних донорів (МВФ передусім), зараз не дуже потрібні – вихід на зовнішні ринки та реструктуризація боргу за ОВДП в портфелі НБУ дозволили знизити боргове навантаження на бюджет. Велика ймовірність, що 2019 року мораторій не скасують, оскільки в 2019 році
відбудуться вибори як президента, так і Верховної Ради. Саме через це наступного грудня можна очікувати цьогорічного сценарію (чергового продовження мораторію, – ред.) Вікно можливостей відкрити ринок землі зачинилось до кінця 2019 року", – зазначив експерт.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

Надрукувати
мітки:
коментарів