Поділитись:

Волинь лідирує за кількістю українських пісень на радіо

Середа, 13 грудня 2017, 09:51

У середньому обсяг пісень українською мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій перевищував встановлену законом квоту, яка до 7 листопада становила 25%, на 13%, а в ефірі регіональних і місцевих радіостанцій – на 19%.

Завдяки впровадженню квот частка пісень державною мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій зросла у порівнянні з 2015 роком майже вдвічі, – інформує zbruc.eu.

"До 2016 року обсяг українських пісень в ефірі мережевих радіостанцій становив не більш ніж 18%, і більшість із них транслювалася вночі. Наразі пісні державною мовою повноцінно звучать в ефірі протягом усього дня", – прокоментував голова Національної ради Юрій Артеменко.

У 2017 році в top-5 загальнонаціональних радіостанцій за обсягом пісень українською мовою увійшли: "Країна FМ", на котрій протягом періоду моніторингу обсяг пісень українською мовою становив 100%, Суспільне мовлення ("Українське радіо", "Промінь", "Культура") – 86%, "ЕРА" – 43%, "П'ятниця" – 36%, "Русскоє радіо – Україна" – 34%.

"Інтегральний показник пісень українською в ефірі абсолютно всіх радіостанцій, якщо не брати до уваги Суспільне мовлення і "Країну FM", цього року становив майже 40% (з урахуванням листопада, коли квота була вже вищою, – Z). Можемо стверджувати, що загалом в ефірі українських радіостанцій, крім окремих винятків, домінують українські, європейські й американські пісні", – розповів голова Нацради.

Що ж до ведення програм українською мовою, то регіональні й місцеві радіостанції перевиконують квоту на 38%, загальнонаціональні – на 31% (до 7 листопада 2017 року ця квота становила 50%).

"Якщо не брати до уваги "Українське радіо", "Культуру", "Промінь" і "Країну FM" із стовідсотковим показником, частка передач українською мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій становить 81%, в ефірі місцевих і регіональних мовників – 88%", – наголосив Юрій Артеменко.

До top-5 загальнонаціональних станцій за обсягом україномовних передач увійшли: "Країна ФМ" і Суспільне мовлення – 100%, "ЕРА" – 95%, "Kiss FM" – 92% і "Ретро" – 91%.

"Перевиконання радіостанціями мовних квот свідчить про те, що їх впровадження повністю відповідає суспільному запиту. У 2017 році частка передач державною мовою значно більша, ніж того вимагає закон – 85% замість 50%", – зазначив член Національної ради Сергій Костинський.

Що ж до регіонального виміру, то найбільший показник українських пісень було зафіксовано в ефірі місцевих та регіональних радіостанцій у Рівненській і Тернопільській областях – 79%, Івано-Франківській – 59%, Сумській – 53%, Чернівецькій – 51%, Львівській і Волинській – 49%, Чернігівській – 46%, Миколаївській – 45%, Черкаській – 43%.

На Півдні і Сході України найбільший відсоток української мови зафіксовано в програмах регіональних і місцевих радіостанцій: у Запорізькій області – 90%, Харківській – 87% і Одеській – 83%.

На Півдні і Сході України найбільший обсяг пісень упродовж року демонстрували радіостанції Миколаївської – 45%, Одеської – 39% і Донецької областей – 38%.

Найбільший показник української мови був у передачах радіостанцій Рівненської та Чернівецької областей – 100%, Волинської області – 98%, Кіровоградської – 97%, Львівської – 96%, Івано-Франківської – 95%, Чернігівської – 94%, Тернопільської і Закарпатської – 93%, Черкаської – 91%

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗБІЛЬШЕННЯ МОВНИХ КВОТ НЕ ТОРКНЕТЬСЯ ЧОТИРЬОХ РАДІОСТАНЦІЙ

Надрукувати
мітки:
коментарів