Поділитись:

Українські роботодавці піднімають зарплати через відтік кадрів за кордон

Неділя, 17 грудня 2017, 11:53
Українські роботодавці піднімають зарплати через відтік кадрів за кордон

Зарплати зростають через брак фахівців, але претенденти все одно хочуть більше грошей.

Зарплати українців стали різко зростати, про це свідчать як розрахунки Держслужби статистики, так і дані кадрових порталів. Роботодавці підвищують заробітки вимушено, через дефіцит кадрів, позаяк все більше кваліфікованих фахівців їдуть за кордон, де платять на порядок більше, ніж в Україні.

Про це повідомляє "Сегодня".

Як видно з інфографіки, як і раніше, поза конкуренцією IT-сфера: в порівнянні з січнем-2017 зараз фахівцям пропонують на 75% більше.

HR-експерт Тетяна Пашкіна пояснила, що нині бізнес-структури шукають досвідчених профі, які могли б працювати над окремими проектами, а не айтішників-початківців, яких треба навчати.

"Зараз натаскувати новачків у них немає часу. Кінець року – терміни виконання проектів підтискають, тому більше затребувані готові фахівці", – роз'яснила Пашкіна.

Серед менш складних професій збільшено пропоновані заробітки в сфері обслуговування. Це продавці-консультанти (+2223 грн з початку року), кухарі (+2800 грн), офіціанти (+2900 грн). Більше (+2900 грн) обіцяють платити і бухгалтерам.

Зросли заробітки і в інших професіях, де на першому місці робочі руки, а потім вже голова: це будівельники (+960 грн), робітники всіх спеціальностей (+954 грн), водії (+2530 грн). Втім, Пашкіна каже, що середні зарплати водіїв завищені через пропозиції таксомоторних компаній, які обіцяють бажаючим захмарні прибутки в 20 тис. грн і більше. Але щоб стільки заробити, треба проводити за кермом по 12-14 годин на добу, без вихідних. Крім того, частину заробленого доведеться витратити на пальне і обслуговування автомобіля.

Крім усього іншого, здобувачі роботи оцінюють свою працю вище, ніж готові платити роботодавці. Найбільша різниця у бухгалтерів, запити яких зросли за 9 місяців з 5547 грн до 9381 грн (+3800 грн!) і у кухарів: в січні вони, подаючи резюме, хотіли б заробляти в середньому 6744 грн (на 2100 більше, ніж пропонувалося), а 9 місяців потому – вже 11 186 грн (на 2900 грн більше пропозиції).

На 1200 грн більше хочуть мати робочі будівельники (бажана зарплата 12 658 грн), хоча в січні вони були скромніші: просили 10 915 грн, або на 437 грн більше. Продавці та офіціанти ще в січні були готові трудитися за на 150-500 грн менші гроші, ніж давав роботодавець, але у вересні вони збільшили апетити і зараз просять на 200-250 грн більше, ніж їм готові платити. Скромні в своїх запитах айтішники: їхні побажання набагато нижчі, ніж пропозиції роботодавців. У січні вони просили менше на 5439 грн, ніж середня пропозиція по ринку, у вересні – на 12 375 грн. За словами Пашкіної, ціни збивають IT-фахівці без досвіду роботи або з невисокою профпідготовкою, а суперпрофесіоналам мало навіть 29-30 тис. грн.

Але українські роботодавці поки не бачать загроз в безвізовому режимі з ЄС, який розширив ринок праці. Тепер, щоб утримати співробітника, потрібно пропонувати зарплату, не тільки порівнянну з колегами по ринку, але і вище, оскільки в Польщі платять удвічі більше за таку ж роботу, як у нас. У колі ризику – виробнича сфера, ритейл, адже за кордоном потрібні "саме такі люди", тільки на велику зарплату. Тому деякі українські компанії цього року додали до зарплат виробничникам відразу 50%, щоб не поїхали, ритейл – 30-40%. Але поки це одиничні випадки, основна маса роботодавців вичікує.

Українські роботодавці піднімають зарплати через відтік кадрів за кордон

Надрукувати
мітки:
коментарів