Поділитись:

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

Понеділок, 18 грудня 2017, 21:00
Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

– Бюджет буде проголосовано?

– Буде! Але в редакції комісії...*

*(короткий зміст діалогу з депутатом Волинської обласної ради Михайлом Імберовським. 18.12.2017.)

***

На годиннику була майже 12:00, коли Михайло Імберовський помилився зі своїм прогнозом. Сьогодні у депутатської більшості все пішло не за планом: їхнє бачення головного фінансового документа виявилося недосконалим та не знайшло підтримки від головного цензора роботи Ігоря Палиці, який визнав, що комісія погано підготувалася. Але давайте все розглядати послідовно.

Після традиційного обшуку чи то огляду особистих речей на вході облради я підписався у журналі відвідування та попрямував до зали засідань (охоронці наголосили, що я повинен поставити свій підпис, коли покидатиму приміщення, проте я нахабно забув це зробити. Якщо мене досі продовжують шукати, передайте, що все нормально).

У президії емоційно розмовляють ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук та голова ради Ігор Палиця. Вираз обличчя очільника депутатського корпусу доволі суворий, проте науковцю вдається його переконати та внести зміни до порядку денного.

Петро Савчук домовляється з Ігорем Палицею про зміни у порядку денному..Петро Савчук домовляється з Ігорем Палицею про зміни у порядку денному..

Пізніше рішення, яке він ініціював, обранці громади підтримають та виділять 500 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації для проведення ремонтно-реставраційних робіт із відновлення колишнього Будинку офіцера у Луцьку.

... та згодом, переконує депутатів підтримати його пропозицію.... та згодом, переконує депутатів підтримати його пропозицію.

Тим часом до головного публічного партійного організатора "УКРОПу" Вячеслава Рубльова (кажуть, що чималу роль у забезпеченні функціонування "УКРОПу" відіграє екс-регіонал Олександр Курилюк, проте офіційного підтвердження таким думкам немає) по одному підходять керівники та представники різних фракцій. Першим це зробив "порошенківець" Валерій Діброва, який, ймовірно, говорив про проект бюджету на 2018 рік. Хоча якщо моє припущення правильне, то йому варто було б говорити з головою "бюджетки" Андрієм Тураком. Проте... не факт.

Валерій Діброва та Вячеслав Рубльов...Валерій Діброва та Вячеслав Рубльов...

...а тепер Юрій Ройко та Вячеслав Рубльов......а тепер Юрій Ройко та Вячеслав Рубльов...

...і трішки Анатолія Вітіва та Вячеслава Рубльова...і трішки Анатолія Вітіва та Вячеслава Рубльова

Перші 10 питань порядку денного можна сміливо пропустити, оскільки там, окрім критикування голови обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Володимира Корнейчика, нічого цікавого не було.

"Найкращі в Україні, а в області – найгірші", – пробуркотів чоловік, покидаючи залу.

***

"Ми депутати, ми розподіляємо гроші! Ми не наробили собі проблем! Ми не хочемо бути дурачками", – емоційно заявив Ігор Палиця посеред обговорення головного "бюджетного" питання.

Перед цим Андрій Турак близько 15 хвилин говорив про зміни та пропозиції, які внесла профільна комісія, та закликав колег підтримати документ. Проте, коли розпочалося обговорення, все пішло не так гладко, як хотілося. Хоча у більшості, звісно, й були голоси, щоб це рішення проштовхнути.

Андрій Турак озвучив запропоновані комісією зміни до бюджету на 2018 рік.Андрій Турак озвучив запропоновані комісією зміни до бюджету на 2018 рік.

"Я депутат – п'ятий раз. Вперше пропонується саме такий варіант. Ми резервуємо кошти, а далі, залежно від поведінки і нашого особистого бачення, все буде розподілятися. Це поганий варіант", – почав зароджувати сумнів в голові Палиці Михайло Бегаль.

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

"На жаль, як член бюджетного комітету я не був присутній на цьому розподілі, чи як це правильно назвати. Ще такого ухвалення бюджету за всі десятки років моєї депутатської діяльності я не бачив: "Зняти, зняти, зняти, залишити, зняти, залишити". Зі всього – зняти і залишити людей без заробітної плати, поки не буде внесено зміни. А вони можуть внестися через місяць, два, рік. Якщо голосувати за такий бюджет із політичних мотивів, то я можу зрозуміти, але ми ж працюємо для громади!" – емоційно підтримав колегу Валерій Діброва.

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

(Якщо говорити коротко, то "бюджетна" комісія пропонувала не фінансувати цільові програми структурних підрозділів ОДА до того, як облрада здійснить погодження нового переліку заходів, які будуть фінансуватися у 2018 році, та не затвердить відповідні програми.

З одного боку, такий крок має вигляд демократії, оскільки кінцеве рішення завжди ухвалюватиметься за погодженням депутатів обласної ради, які, своєю чергою, представляють народ. Проте водночас Волиньрада робить адміністрацію заручником своєї волі та максимально віддаляє керівництво виконавчої гілки влади від можливості керувати казною самостійно).

Після свого виступу Діброва пішов у президію перекинутися словом з головою ОДА Володимиром Гунчиком, який в обговорення та суперечку поки взагалі не вступав. Вислухавши соратника, губернатор зробив красномовний, заспокійливий жест рукою, який ніби говорив: "Та "забий" на це, Григоровичу".

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

Далі він показав Діброві якісь документи, після чого обранець громади невдоволено похитав головою та пішов на своє місце... Проте, не дійшовши до сходинок, які ведуть з президії, зробив кілька кроків назад та поговорив також з Ігорем Палицею, в обличчі якого видно було дедалі більше сумнівів та невдоволення тим, що відбувається.

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

"Я дуже не задоволений роботою комісії! Чому пропозиції вносяться з голосу? Чому директор департаменту фінансів не отримав ваших змін у письмовому вигляді для вивчення. Пане Никитюк, ми можемо перенести ухвалення бюджету, проголосувавши лише за ті статті, які необхідні для функціонування області?" – заговорив очільник облради.

Всіма силами врятувати ситуацію намагався Вячеслав Рубльов, який наводив різні аргументи та варіанти виходу із ситуації. І тут нарешті підключився Володимир Гунчик.

"Ми розбалансували бюджет, який підготувала адміністрація. Я вам скажу про наслідки, якщо ухвалимо це рішення. Як тільки Ігор Петрович його підпише, я поверну його назад, як таке, що не відповідає Бюджетному кодексу. Давайте не будемо позоритися. Я підтримую пропозицію голови обласної ради, що питання бюджету потрібно перенести. Ми повинні його допрацювати", – сказав він.

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

Голова Любешівської ОТГ Олег Кух на сесії тепер в якості спостерігача...Голова Любешівської ОТГ Олег Кух на сесії тепер в якості спостерігача...

...а на його місці активно працює новий член фракції «Солідарність» Валентин Кошельник......а на його місці активно працює новий член фракції «Солідарність» Валентин Кошельник...

...ну а Віталій Володимирович Кварцяний сумно спостерігає за всім, що відбувається у сесійній залі....ну а Віталій Володимирович Кварцяний сумно спостерігає за всім, що відбувається у сесійній залі.

У підсумку депутати розподілили дотаційні кошти у розмірі 353 мільйонів гривень, а ухвалення бюджету на 2018 рік перенесли на наступну сесію, яка, зі слів Ігоря Палиця, повинна відбутися наприкінці січня.

А поки що лише ось така бюджетна інтерлюдія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗРАДА ТА ДИВЕРСІЯ У ВОЛИНЬРАДІ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
19 квітня 2024
15 квітня 2024
19:01
12 квітня 2024
15 березня 2024
08:30
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
19 лютого 2024
14 лютого 2024